Герб з судна нацистів виставили на продаж

Джерело: Gazeta.ua

Суд в Монтевідео, Уругвай, постановив продати скульптуру великого нацистського орла. Її зняли з німецького військового корабля "Граф Шпее" біля узбережжя Уругваю у 2006-му.

Німецький лінійний корабель адмірал Граф Шпее вийшов у море 1936-го. Він був швидким, маневренним і важкоозброєнним. За Версальським договором німецькі кораблі не могли мати водотоннажність, яка перевищувала 10 тис. т. Корабель мав більше 16 тис. У 1939-му його направили до Південної Атлантики. Мав полювати на торгівельні та військові суди союзників.

Менш ніж за три місяці, з вересня по грудень 1939-го, лінкор потопив 9 англо-французьких кораблів у битві біля узбережжя Уругваю. Це була перша військово-морська битва Другої світової війни. Обидві сторони зазнали значних втрат. Граф Шпее вирушив в нейтральний порт Монтевідео, Уругвай з пошкодженням паливної системи. Його капітан Ганс Ленгсдорф, обдурений британською дезінформацією, про плани захоплення корабля в порту, затопив його у гирлі річки Плейт. Пише The History Blog.

Автор: wikipedia.org

Німецький лінкор Граф Шпее

Німецький лінкор Граф Шпее

Затоплений корабель залишався у мілководді лиману. Цілі гармати були помітні протягом багатьох років, перш ніж корабель занурився у мул, залишивши лише верхівку щогли над водою. У 2004 році уряд Уругваю фінансував операцію порятунку.

10 лютого 2006 року з дна дістали великого орла, який колись прикрашав корму корабля. Скульптуру відновили. Масивна бронзова пташка вагою 362 кг з величним розмахом крил тримала свастику у своїх кігтях. Це була загальна скульптура для німецьких лінійних кораблів, побудованих до початку Другої Світової війни. Синдикат, який займався врятуванням скульптури, прагнув повернути свої інвестиції. Йшлося про те, що орла та інші відновлені частини судна продадуть приватним колекторам в США і Європі. Проте, через велику кількість суперечок її сховали на морському складі.

Німеччина заявила про право власності і висловила протест проти будь-яких спроб отримати прибуток від її продажу. Однак 22 червня 2019 року Уругвайський суд постановив, що орел, повинен бути проданий з аукціону протягом 90 днів. Минулі пропозиції складали від $ 8 млн до $ 52 млн.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі