152 роки тому Росія продала США Аляску

Джерело: Gazeta.ua

Президент США Ендрю Джонсон оголосив про покупку Аляски 20 червня 1867 року. В результаті Росія продала США Аляску, Алеутські острови та острови у Беринговій протоці.

Аляска була відкрита в 1732 році під час першої Камчатської експедиції росіянами Михайло Гвоздєва та Івана Федорова. Її освоєння відбувалося повільними темпами. Кораблі ходили рідко, хутряний промисел не приносив великого прибутку. Усього в "Російській Америці" мешкало 10 тис. осіб.

США ще в 1854 році надіслали Росії пропозицію продати їм Аляску. Переговори переривалися війнами – Кримською в Росії і Громадянською – в США. Справжні торги розпочались лише в 1866 році. Відносини між США та Росією у той час були дружніми.

Загальна сума угоди склала $7,2 млн/ Загальний розмір проданої сухопутної території склав близько 1 519 000 м2, тобто по $4,73 за квадратний кілометр. Разом з територією передавалося все нерухоме майно, колоніальні архіви, офіційні та історичні документи, що стосувались переданих територій.

Придбання Аляски не викликало великого ентузіазму в США. У США це придбання оцінювали неоднозначно. Історики проаналізували тогочасні американські газети. 24 з 76 негативно оцінювали бажання уряду купити землі. Але після відкриття в 1880-х роках на Алясці великих покладів золота та природних мінеральних ресурсів, купівлю було названо головним досягненням адміністрації президента Ендрю Джонсона. У 1959 році Аляска стала 49-м штатом США.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі