Засновник Галицько-Волинської держави загинув у битві з поляками

Джерело: Gazeta.ua

Засновник Галицько-Волинської держави Роман Мстиславич загинув у битві з поляками 19 червня 1205 року. Бій відбувся під Завихостом - тепер Сандомирський повіт у Польщі. Поразка і смерть великого князя спричинила хаос у державі.

Великий князь Роман Мстиславич завжди перебував у союзі з краківським князем Казимиром Справедливим та його синами Лешком Білим та Конрадом Мазовецьким. Проте на початку XIII ст. між ними спалахує ворожнеча. Ймовірно причиною розриву союзу стала боротьба за німецьку спадщину. Тоді у хрестовому поході загинув імператор Священної Римської імперії Фрідріх I Барбаросса. За німецький престол боролися настаріші європейські династії Вельфів та Гогенштауфенів. Галицько-Волинський князь втрутився у цю боротьбу. Йшов на допомогу Філіпу Гогенштауфену, сину Фрідріха.

"Хотів через Польщу перейти у Саксонію і поруйнувати церкви", - пише німецька хроніка Альберіка.

Перебуваючи у Польщі русичі зіткнулися з військами сандомирського князя Лешка Білого. Він був союзником Вельфів. Роману вдалося розбити передові загони Лешка і здобути декілька польських поселень. Однак коли великий князь виїхав від табору поляки оточили його під Завихостом і посікли.

"У цей час Роман, могутній руський князь, відмовився платити данину князю Лешку, сміливо протистояв його владі і, зібравши велике військо несподівано вторгся в межі Польщі. Лешко негайно зібрав великий загін і поспішив до нього назустріч в Завихост, обрушився на нього, захопив і переміг.", - зазначає "Велика Польська Хроніка".

Похований у Володимирі. Його смерть принесла розруху на Галицько-Волинські землі. Відновити батьківську спадщину ціною неймовірних зусиль зможе лише Данило Галицький у 1238-му.

Роман Мстиславич (1152-1205) походив з Волинських Мстиславичів, родичів князя Володимира Мономаха. Разом із батьком та дідом активно боровся за Київський престол в період феодальної роздробленості. До 1170-го правив Новгородом. Згодом у спадщину отримує Волинське князівство з центром у Володимирі. Розпочинає боротьбу за ослаблені боярською смутою Галицькі землі. Виграє її у 1199 році. Проголошує про утворення Галицько-Волинського князівства. Йому вдається придушити боярську опозицію у новоствореній державі.

"Не вбивши бджіл, не поласуєш медом" - любить казати Роман.

Одружується на Візантійській принцессі Анні, від якої має двух дітей Данила та Василька.

У 1203-му здійснює похід на Київ і захоплює його. Вважався Великим Київським князем до смерті. Літописці називають його "самодержцем усієї Русі".

Намагався подолати князівські чвари. Знаючи європейські традиції, пропонує найвпливовішим князям обирати серед себе Великого князя. Так чинили німецькі кюрфюрсти. "Проект доброго порядку" зазнає невдачі.

Ходить походами на Литву, Тевтонський орден. Папа Римський Інокентрій IIIпропонує володарю королівську корону в обмін на поширення католицизму. Роман відмовляється.

"Як був князем так і буду, а віру свою і своїх предків змінювати не буду", - відповідає він папським легатам.

У 1205 йде війною на Польщу.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі