Три помилкові твердження з історії Володимира-Волинського

Джерело: Волиньua

Кандидат історичних наук та уродженець Володимира-Волинського Віталій Скальський розкрив три блуди щодо дат з історії Володимира. Одна з них про те, що не віднайдено жодного документа про перейменування Володимира у Володимир-Волинський.

Блуд 1. Місто засновано у 988 р.

988 р. – це не рік заснування, це – рік першої письмової згадки про місто Володимир у руських літописах. Про Володимир там говориться як про доконаний факт. Місто не засноване, а уже існує згідно запису під 988 р.

Поселення ж існувало і раніше.

При цьому в іноземних джерелах цілком можуть віднайтись і инші, раніші записи. Але у нашій історико-меморіальній практиці не прийнято звертати увагу на іноземні джерела.

Отже, вірним буде твердження: «988 р. – перша письмова згадка у руських літописах»

Блуд 2. Місто отримало магдебурзьке право у 1324 р.

1324 р. – це не рік надання Володимиру магдебурзького права. Цим роком датований лист «консулів та громади володимирської» з печаткою. Це значить, що на 1324 р. Володимир уже мав самоврядування. Т.зв. «магдебурзьке право» місту було надане раніше. Коли – невідомо.

Детальніше про цей лист можна прочитати у: Грушевський М. Лист Володимирської громади з 1324 р. (Факсімілє листу й печатки) // Записки Наукового товариства імені Шевченка. Львів. Рік XV, т. LXXII, кн. IV., С. 5—8; Дашкевич Я. Володимир-волинська печатка 1324 р.: міська чи князівська? // Знак, 1997 р., № 13, с. 8 – 9.

Блуд 3. Місто отримало приставку «Волинський» у 1795 р.

Насправді наразі не віднайдено жодного документу про перейменування міста. У «Повному зібранні законів Російської імперії» Володимир-Волинський саме у такому написанні вперше зустрічається 27 січня 1911 р. Того дня імператор затвердив герб нашого міста і було опубліковано Височайше повеління, оголошене Міністром Юстиції.

Після захоплення Росією останніх вільних територій Речі Посполитої, 5 липня 1795 р. підписано імператорський указ «Про різні розпорядження щодо облаштування Волинської та Подільської губерній» наше місто назване «Владимиржъ».

29 серпня 1797 р. у Височайше затвердженому докладі Сенату «Про визначення меж губерніям: Новоросійській, Київській, Мінській, Волинській, Подільській та Малоросійській і про поділ їх на повіти» наше місто назване «Владиміръ».

25 грудня 1879 у Височайше затвердженій думці Державної Ради «Про переведення міста Володимира, по розміру квартирних окладів, у найближчий вищий розряд місцевостей» наше місто назване «Владиміръ».

В неофіційних виданнях «владимірволынскъ» зустрічається приблизно з 1890-х рр.

Однак, окремо стоїть питання, коли стали вживати поняття «Володимир-Волинський» щодо повіту та церковних посад та структур. Це може стати предметом окремого дослідження.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі