У центрі Чернігова знайшли поховання ХI століття

Джерело: Gazeta.ua

У Чернігові на проспекті Перемоги навпроти Центрального ринку знайшли поховання XI ст.

Археолог Ігор Ігнатенко 13 червня помітив, що в місті проводяться земляні роботи, які не були погоджені з органами охорони пам'яток історії культури. Попросив у підрядника дозволу провести там розкопки, повідомляє cntime.cn.ua.

"Виявилося, що серед цих матеріалів є поховання, яке датується можливо XI століттям. Також якісь сліди парканів приблизно XI століття та будівель.

Ви бачите, що зберігся скелет не зовсім добре. Ми можемо сказати, що була труна з цвяхами. Бувають труни дерев'яні, зроблені без цвяхів. То цвяхи були як показник заможності, чи щоб відігнати злих духів. Бачимо біля стегна людини ножик. Дивлячись на надбрівні дуги черепу цієї особи і на ширину стегон можна припустити, що це скоріше за все чоловік. Вони після опрацювання, після обробки, фотографування, замалювання, підготовки наукового звіту мають бути передані в якусь музейну установу.

Десь мабуть тут був цвинтар. Тут є паркан, можна сказати десь неподалік була якась забудова, житлова або господарча", - розповів археолог.

Археологи провели розкопки на Красній площі у Чернігові. Виявили 67 артефактів. Розкопали дерев'яний будинок розміром 4 на 5 м. На той час він вважався великим. Складався із 2 приміщень.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі