168 років тому заснували першу фабрику із виробництва морозива

Джерело: Gazeta.ua

У США, місті Балтіморі, молочар Джекоб Фуссель 15 червня 1851 року заснував першу у світі фабрику із виробництва морозива.

Морозиво довгий час було привілеєм багатих, бідні люди про нього нічого не знали. У Давньому Римі сніг разом з льодом закладали до спеціально обладнаних приміщень. Літом цей сніг змішували з медом і сиром і подавали до столу багатих людей. З Китаю мандрівник і купець Марко Поло привіз у ХVІІІ столітті в Іспанію секрет виготовлення фруктового морозива.

У 1649 році французький кулінар Жерар Тісайн придумав оригінальний рецепт ванільного морозива, у яке окрім льоду та фруктів добавлявся цукор та молоко, фактично це вже було саме справжнє сучасне морозиво.

Перший патент, пов'язаний з виробництвом морозива, з'явився у 20-х роках минулого століття у США. Тоді власник фабрики, що займалася виробництвом різноманітних солодощів, Християн Нельсон випадково занурив звичайне морозиво у шоколад. Ці солодощі так сподобалися йому, що він вирішив узаконити право на використання цього виду морозива. Заморожений десерт на паличці у шоколадній глазурі отримав назву "Ескімо-пай" пиріг ескімоса.

У 1843 році була винайдена ручна машина для виготовлення морозива, а у 1851 році запустили першу лінію конвеєрного виробництва десерту. Приблизно в той же час з'явилися вафельні стаканчики і ріжки. Стаканчики створив у США італійський емігрант Італо Маркьонне в 1896 році.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі