Newsweek: «1984» Оруелла дуже схожий на 2019 рік в реальності

Джерело: УНІАН

В 1984 році компанія Apple пообіцяла, що світ не буде таким, як у "1984". Новела Джорджа Оруелла описує антиутопічне суспільство тотального спостереження, щоб застерегти читачів. А Apple виставила себе як борця проти такого страшного майбутнього.

"Але от в чому біда: 2019-й здається дуже схожим на "1984". І ми надзвичайно комфортно почуваємося", - пише на сторінках Newsweek експерт у сфері технологій Джеремі Каплан.

Він нагадує, що Оруелл опублікував одну з найкращих англомовних новел 8 червня 1949 року. Тож твору виповнилося 70 років. Книга описує суспільство, яке вічно перебуває у стані війни й під керівництвом загадкової особи, відомої лише як "Великий брат". За допомогою таємного нагляду тоталітарний уряд "Великого брата" знає все, карає за "злочини думок" до того, як вони втіляться, і винагороджує конформізм.

Коли Стів Джобс і його самопроголошені "повстанці" в Apple використали книгу Оруелла, щоб розповісти темну історію про пристосуванство у світі комп'ютерів, втілення такого сценарію здавалося дуже сумнівним. У відомій рекламі виробник комп’ютерної техніки показав, як герой молотом розбиває масивний екран із зображенням Великого брата. У Apple мали рацію. 1984 рік з його мішкуватими чоловічими костюмами, серіалом про "Альфа" і MTV не був схожий на "1984" Оруелла. А як щодо сьогодні?

"Для початку важко ігнорувати схожості між Великим братом і Дональдом Трампом, чий культ особистості вимагає від деяких кіл безсумнівної лояльності. Хоча й тривалість його президента не буде такою ж постійною. Подивіться за межі Великого брата, якого ми обрали, і ви побачите, що ми збудували суспільство спостереження, якого ми так довго боялися. І, можливо, це виявилося не такою вже й проблемою", - пише автор.

Автор пише, що люди сьогодні живуть у світі, в якому електронні пристрої постійно їх підслуховують. Потужність голосового контролю надзвичайна і дозволяє нам перевіряти, наприклад, чи замкнули ми двері в гаражі лише усно поставивши це питання. Люди бояться електронного підслуховування. І це причина, чому Amazon дозволив користувачам просити Alexa забути все, що їй було сказано. Однак, здебільшого всіх все влаштовує.

"Замість того, щоб бути силоміць примушеними до покори тоталітарним режимом, ми пожертвували нашою приватністю заради зручності. Я можу попросити Siri замовити піцу, попросити Google програти улюблену пісню або наказати Alexa увімкнути кондиціонер. І, звісно, деякі люди стривожені. Але це не змушує нас відмовитися від використання технологій", - йдеться в статті.

Деякі з пристроїв буквально дивляться на людей. Взяти для прикладу хоча б Facebook Portal - телеекран, який активується голосом і стежить за користувачем по всій кімнаті. Він буквально відстежує кожен рух. Телефони, комп'ютери й навіть телевізори мають камери й стежать за нами. Читайте також American Interest: Корупція – це новий комунізм Можна провести лінію за дверима: добре використовувати вдома пристрої, які ми купуємо і контролюємо. Але що трапляється, коли ми виходимо з дому і йдемо в громадський простір, де ще більше пристроїв, які на нас дивляться? Більшість людей вважають, що камери спостереження роблять світ безпечнішим. Але велетенські екрани на площі Пікаділлі в Лондоні використовують камери, щоб проаналізувати макіяж у натовпі й обрати потрібну рекламу для програвання. І це відбувається дуже безпосередньо і блискавично. Сила технології розпізнавання облич за допомогою штучного інтелекту обіцяє, що машина зможе стежити за конкретною людиною, а не за кимсь випадковим. І страх перед такою можливістю змусив штат Каліфорнія заборонити таку технологію.

"Втім, чи справді втрата приватності така вже жахлива річ? Якщо відкинути Трампа, напевне, Великий брат взагалі не тривожить нас, якщо оцінити всю вигоду від сучасних технологій. Ей, Siri, 1984-й не був таким, як "1984". А от 2019-й саме такий. І, можливо, це непогано. Поки що", - пише автор.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі