Яким був перший львівський аеродром

Джерело: Депо.Львів

На початку XX століття на Левандівці у Львові теж було литовище. Про це пише Depo.Львів з посиланням на видання photo-lviv.in.ua.

У 1914 році австрійська влада приймає рішення збудувати на Янівських блонях військове летовище на випадок війни з Росією. Планувалося, що тут базуватимуться авіаційні роти з Відня і Герца. Але через деякі затримки ці роти так і не прилетіли, натомість у 1915 році під час окупації Галичини Російською імперією, на аеродромі базувались Російські велетні-бомбардувальники "Ілля Муромець".

Та вже у червні 1915 року летовище знову переходить під контроль Австро-Угорщини і тут розміщується 4-й цісарсько-королівський літунський парк, який виконує роль ремонтних баз. Тут розташовувались: майстерні з ремонту авіадвигунів та літаків, слюсарна і столярна майстерні. В окремих будинках були склади запчастин, цех для фарбування літаків, ангар для літаків, що потребували ремонту, зброярська майстерня, гараж. 

Через те що літаки того часу не могли брати на борт багато людей, а їх вантажопідйомність була близько 130 кілограм, авіацію почали використовувати у перевезені пошти. Так з 20 березня 1918 року відбувся перший такий політ з Відня до Києва з проміжними посадками у Кракові, Львові та Проскурові (теперішній Хмельницький). Літак вилітав о 9:00 з Відня, о 11:10 сідав у Кракові для дозаправки, а у Львові пілот ночував і зранку летів далі. Лінія пропрацювала до 5 листопада 1918 року. Кореспонденція йшла 2 доби, це було не ефективно, але тогочасні літаки вночі літати не могли, оскільки ще не була достатньо розвинена навігація і пілот летівши вдень орієнтувався по наземних об’єктах. Пізніше на дахах великих будинків чи вокзалах почали малювати великими літерами назви населених пунктів, які підсвічували кіловатними прожекторами, ці прожектори було видно за 100 кілометрів.

Під час Польсько-української війни аеродром перебував під контролем польської армії. Авіація УГА періодично атакувала летовище, яке стало головною базою польських повітряних сил. Саме звідси злітали літаки, що прийняли участь у першій в історії операції Війська Польського, яка відбулась 5 листопада 1918 року. Протягом 1918-1920 років летовище використовували й інші польські авіаційні формування.


2 серпня 1922 року на Львівському летовищі сів перший цивільний літак "Junkers F.13" з чотирма пасажирами на борту рейсом Варшава-Львів. Перевезення, які відтак стали регулярними, організувало щойно створене акціонерне товариство "Польська повітряна лінія "Aerolloid".

Згодом "Польську повітряну лінію "Aerolloid" було реорганізовано в АТ "Польська авіалінія "Aerolot"", без участі іноземного капіталу. Його керівництво придбало нові голландські літаки "Fokker", що дозволяли долати відстань від Львова до Кракова за 1 годину 25 хвилин.

У 1923 році було прийнято рішення будувати новий аеродром на Скнилові у зв’язку з неможливістю розширення існуючого летовища через забудову сусідніх територій. Будівництво розпочали у 1925 році і закінчили 1936 році, але обладнання перебазовували вже у 1929 році.

Нині на згадку про аеродром на Левандівці залишилися хіба назви вулиць: Повітряна, Пропелерна, Планерна, Ангарна, Пілотів…


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі