79 років тому нацисти окупували Париж

Джерело: Gazeta.ua

Через місяць після входження німецьких військ на територію Франції 14 червня 1940 року Париж окупований нацистами. За тиждень Франція підписала акт про припинення воєнних дій проти Німеччини.

5 червня Німеччина розпочала наступ на Париж, а 10 червня Італія оголосила війну Франції і Англії та розпочала наступ в районі італо-французького кордо­ну. Влада Франції не були здатні організувати належний опір агресору, а в уряді переважали прихильники капітуляції. Французький прем'єр-міністр оголосив капітуляцію. 22 червня в Комп'єнському лісі фран­цузькі представники підписали перемир'я, за яким німецькі війська окупу­вали Північну Францію й узбережжя Атлантики. Французький флот і авіація передавалися Німеччині.

Франція втрачала контроль над 60% своєї території, флот, повністю роззброювалась і зобов'язувалась утримувати німецькі та італійські окупаційні війська.

Через два дні поблизу Риму було підписано акт про капітуляцію Франції перед Італією, яка вступила у війну 10 червня і окупувала місто Ментон на Лазуровому Березі Середземного моря. Париж був звільнений франко-американським військами 3-ї американської армії генерала Джорджа Паттона 25 серпня 1944 року і наступного дня французька мотопіхотна дивізія генерала Шарля де Голля пройшли переможним маршем по Єлісейських полях.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі