Севастополь мав назву Ахтіар: кримське місто заснував шотландець

Джерело: Gazeta.ua

На березі Ахтіарської бухти адмірал шотландського походження Томас Макензі заснував першу в Криму російську військово-морську базу названу Севастополем 14 червня 1783 року.

Після приєднання Криму до Росії Катериною II, на півострів розпорядженням імператриці направлено фрегат "Обережний" під командуванням капітана Івана Берсенєва. Він мав вибрати гавань біля південно-західного узбережжя, на якому слід побудувати стратегічно необхідний військовий порт.

Оглянувши бухту біля селища Ахтіар, розташовану неподалік від руїн стародавнього міста Херсонеса Таврійського, Берсенєв рекомендував її як базу для кораблів майбутнього Чорноморського флоту.

У донесенні морському міністрові Клокачов писав: "При цьому непремінно я Вашій Ясновельможності змушений донести, що при самому вході в Ахтіарськую гавань дивувався я хорошою з моря положенням її, увійшовши і оглянувши, можу сказати, що у всій Європі немає подібної гавані — за положенням, величиною, глибиною. Можна в ній мати флот до 100 військових судів".

Спочатку поселення називалося Ахтіар, але 21 лютого 1784 року Катерина II своїм указом наказала Потьомкіну влаштувати на його місці велику фортецю і назвати Севастополем. Адміністративно Севастополь увійшов до складу Таврійської області, утвореної в складі Катеринославського намісництва.

Назва міста складається з двох грецьких слів Севастос — "священний" та поліс — "місто". 1830 року в Севастополі сталося велике повстання, спровоковане карантинними заходами під час російсько-турецької війни 1828—1829 років, один із перших в серії холерних бунтів 1830—1831 років.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі