Французька армія на чолі з Жанною д'Арк перемогла у бою за місто Жаржо

Джерело: Gazeta.ua

Французька армія на чолі з 17-річною Жанною д'Арк 12 червня 1429 року перемогла у бою за місто Жаржо. Перед тим увійшла в обложене англійцями французьке місто Орлеан.

Триває Столітня війна. Англійці та їхні союзники бургундці окупували французьку столицю Париж. Жанна д'Арк народилась в селі в родині збіднілих дворян. У 13 років їй вперше почула голоси архангела Михаїла і святої Катерини Олександрійської. Голоси їй кажуть, що її доля – врятувати Орлеан, звести Карла на трон і вигнати англійців з Франції. У 17 років Жанна зважується і оголошує військовим про свою місію .До неї дослухається дофін Карл VI. Каже, що послана Небом для порятунку Франції. Той вірить - призначає її полководцем війська, яке вирушало на визволення Орлеана.

Найкращі ковалі кують Жанні майже білий обладунок. Завдяки натхненню, викликаному перемогою при Орлеані, французьке військо набирає безліч добровольців. На початку червня на військовій раді за участю Дофіна було вирішено очистити долину Луари від іноземних загарбників. 9 червня армія виступила з Орлеана на Жаржо.

Жаржо - маленьке містечко на південному березі Луари в центральній Франції, близько 30 км на схід від Орлеана. Рано вранці 12 червня французи почали інтенсивне бомбардування, використовуючи гармати і облогові машини. Коли була зруйнована одна з кріпаків веж, французи кинулися на штурм міських стін. Жанна д'Арк особисто очолювала атаку і отримала легке поранення - кам'яний снаряд розколов навпіл її шолом. Англійці зазнали важких втрат.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі