Англійський король Генріх VIII одружився з дочкою засновників Іспанії

Джерело: Gazeta.ua

Англійський король Генріх VIII одружився з Катериною Арагонською 11 червня 1509 року. 23-річна дочка засновників Іспанії повінчалася з королем Англії 18-річним Генріхом VIII Тюдором в францисканській церкві в Гринвічі.

Для зміцнення союзу Іспанії з Англією доньку монархів Фердинанда Арагонского та Ізабелли Кастильскої 15-річну Катерину видають за Артура, принца Уельського, старшого сина англійського короля Генріха VII. Та принц за рік помирає від сухот.

Принцесу вирішують видати заміж за наступного спадкоємця англійського престолу – Генріха. 6 років та чекає його повноліття. Генріху довелося одержати спеціальний дозвіл Папи Римського. Церковний закон забороняє шлюби між близькими родичами. В ті часи вдова брата формально прирівнювалася до сестри.

Про вагітність королеви оголошують за 3 місяці після вінчання. Однак пологи були передчасні - Катерина народила мертву дівчинку, потім були ще невдалі вагітності.

Через сім років після весілля королева народжує здорову дівчинку – Марію, майбутню англійську королеву, відому як "Кривава Мері". Генріх у всіх проблемах звинувачує дружину і все частіше гуляє із придворними дамами. Катерину знесилили часті вагітності і втрати.

Генріх давно фліртує із 18-річною фрейліною Анною Болейн, яка вмовляє його розлучитися та одружитися з нею. Король оголошує, що Катерина не могла народити сина і шлюб недійсний. Збирає суд над дружиною. 37 підкуплених свідків – майже всі родичі Анни Болейн звинуватили Катерину в порушенні подружньої вірності, духовні особи згадували про кровозмішення.

Єпископ Томас Кранмер, якого і призначив король, без згоди Папи Римського у травні 1533 року оголосив шлюб із Катериною недійсним. Проголосив Болейн законною дружиною короля. Цей крок став однією з причин конфлікту Генріха з Папою Римським, розриву з Римо-католицькою церквою і реформації в Англії. Катерина Арагонська віддалена від двору, позбавлена можливості бачитись з дочкою і померла в самотності в 52-річному віці.

 

Анну Болейн звинуватили в подружній зраді заради одруження з новою фавориткою - Джейн Сеймур, яка померла при пологах. Наступною була Анна Клевська, але шлюб із нею був розірваний. В 1540 році Генріх одружився на католичці Катерині Говард. Через два роки п'ята дружина була страчена після звинувачення у подружній зраді. Останньою дружиною була Катерина Парр, яка пережила короля на 10 років. Той помер 28 січня 1547 року. Заповів поховати себе біля улюбленої дружини – Джейн Сеймур у Вестмінстерському абатстві


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі