У Польщі знайшли вхід до тунелів, де може бути Бурштинова кімната

Джерело: ZIK

У Мамерках, на північному сході Польщі, дослідники відкрили вхід до тунелю, що веде до системи підземних бункерів збудованих гітлерівцями у 1940-1944. За однією із версій саме тут була захована Бурштинова кімната – шедевр мистецтва XVIII ст., що безслідно зник під час Другої світової війни та не знайдений досі.

Про це повідомляє RMF FM.

Поблизу Мамерок у 1940-1944 роках для потреб 40 найвищих генералів і фельдмаршалів, 1500 офіцерів і солдатів вермахту було побудовано близько 250 об’єктів, у тому числі 30 залізобетонних бункерів. Комплекс включав в себе «гігантський» бункер, стіни і стелі якого мають товщину 7 метрів. У серпні 1941 р. комплекс відвідали Гітлер і Муссоліні. Війська Вермахту залишили комплекс у січні 1945 р. Зараз у частково збереженому комплексі знаходиться Музей Другої світової війни.

За даними місцевих жителів, після завершення Другої світової війни до Мамерок привозили імперського комісара оборони Східної Пруссії Еріка Коха, який мав показати місце, де були заховані скарби гітлерівців, у тому числі Бурштинова кімната. Польські сапери навіть підірвали фундамент бункера № 31, щоб дістатися до укриття, вказаного Кохом, однак скарбів не знайшли.

Польські дослідники відновили пошуки Бурштинової кімнати у Мамерках у 2016-2017 рр., однак нічого не виявили. Під час цьогорічних досліджень із застосуванням спецтехніки науковцям врешті вдалося знайти вхід до підземель, який ніхто не відкривав від часів війни.

«Завдяки використанню професійного георадара вдалося врешті визначити місце розташування підземного тунелю. Після проведення розкопок знайшли люк, який, очевидно, не відкривали від часів війни. Зараз важко сказати, якою є глибина тунелю, проте багато вказує на те, що вхід до нього був навмисно замаскований товстим шаром землі. На жаль, зараз потрапляння всередину непросто. Кришка люку важить близько 100 кг і на ній виросло дерево. Тепер, щоб відкрити люк в тунель, необхідно зняти шар землі і усунути дерево, що блокує вхід», – зазначив працівник музею в Мамерках Бартомелей Плебаньчик.

Він додав, що на разі польські науковці готуються до відкриття входу у тунель. Провести зйомки цих подій вже зголосилася знімальна група американського телеканалу History Channel. 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі