Як у Москві терміново споруджували пам'ятник Шевченку

Джерело: Gazeta.ua

На набережній річки у Москві 10 червня 1964 року відкрили 6-метровий бронзовий пам'ятник українському поетові Тарасові Шевченку (1814-1861).

Радянському керівництву стало відомо, що пам'ятник Тарасу Шевченку в столиці США має бути встановлений усередині 1964 року. На його спорудження збирала кошти уся українська еміграція. Тодішній перший секретар ЦК Компартії Радянського Союзу Микита Хрущов хоче встановити пам'ятник Шевченкові раніше за американських діаспорян.

"Понурий" Шевченко в шинелі сподобався Хрущову

Пам'ятник українському поетові Тарасові Шевченку (1814-1861). Фото: Вікіпедія

В терміновому порядку оголошує Всесоюзний конкурс проектів монумента. З-поміж 35 проектів перемагає робота на той час маловідомих українських скульпторів Юлія Синькевича, Анатолія Фуженка.

Скульптори намагалися підкреслити зв'язок Шевченка з народом, а тому гігант заввишки 5 метрів 60 сантиметрів не стоїть на постаменті, а нібито рухається по скелі з понуреною головою і вростає в землю. Проти образу "Тараса Шевченка в шинелі, яку ту ніколи не носив" виступили поети Рильський, Тичина і багато інших відомих діячів української радянської культури. Проте, московським партійному начальству і особисто Хрущову такий образ Тараса сподобався.

У курортному Миргороді на Полтавщині існує пам'ятник Шевченкові - копія московського,. Так само в місті Старобільськ, Луганської області є копія московського пам'ятника


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі