Шуровські з Володимира зустрічали Пілсудського та переховували євреїв

Джерело: Волинь ЮА

Уже шосте покоління родини Шуровських мешкає у Володимирі. 

Про це пише науковий співробітник ДІКЗ «Стародавній Володимир» Орися Вознюк.

Родина Шуровських давно знана у Володимирі-Волинському. Чи не кожен житель міста чув, що колись десь у місті був магазин Шуровського. Навіть усім добре знаний за радянських часів магазин «Дитячий світ» був зведений на фундаменті магазину Шуровського. І саме там можна було купити найкращі речі: одяг, взуття, речі побуту, парфуми та капелюшки, продукти харчування та навіть тістечка.

Чому будинок у якому був елітний магазин знесли – невідомо, але пам’ять про нього збереглася, як і про самих Шуровських які відійшли вже в засвіти. Відомо, що родина Шуровських приїхала в Володимир у кінці ХІХ ст.

Наполеон Шуровський за польських часів служив в міській управі. У 1924 році, разом з іншими посадовцями, він зустрічав у Володимирі Президента ІІ Речі Посполитої Юзефа Пілсудського.

Наполеон Шуровський одруживсяз сиротою Людмилою Соловйовою. Побудував будинок в якому й нині проживає родина.

Доримедонт Шуровський працював завідуючим ветеринарною аптекою по вулиці князя Василька (раніше - Фарна). Був шанованою людиною в місті. А під час страшного воєнного лихоліття саме Доримедонт Шуровський прихистив три єврейські родини. Вони жили на горищі у будинку його рідної сестри Наталі.

Шуровські мали два гарних будинки, які радянські «асвабадітєлі» намагалися забрати. Бо ж уже хтось поклав око і на гарний будинок, і на землю біля нього. Та родині вдалося перехитрити «непроханих доброзичливців», вони просто швидко продали один будинок. Нині родина Шуровських, одна з небагатьох сімей, яка й досі проживає у Володимирі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі