10 модерністських орнаментів луцького дизайну ХХ століття

10 модерністських орнаментів луцького дизайну ХХ століття Фото: колаж Олександра Котиса
  1. Новина відноситься до:

Після Першої світової війни почалася епоха модернізму. Архітектори, художники, скульптори, дизайнери стали відходити від класичних форм і рухалися в напрямку раціоналізації, геометризації і практичності.

Доба модернізму залишила в історії забудови і не тільки Луцька свої прекрасні зразки. Сьогодні – про архітектоніку орнаментів. Функціональні і не дуже лінії, що створили незабутній образ мистецького явища модернізму в міському дизайні.

 

 

1

Вікна 8 школи. Початок 1960-х, архітектори: Василь Маловиця, Ростислав Метельницький, Клавдія Юровська. Особа на колажі – Ле Корбюзьє, один із найвидатніших представників французького модернізму.

 

 

2

Будинки для військових у колишній офіцерській колонії. Вулиця 8 березня. Типові проекти за участю архітекторів Казимира Толочка та Л. Торуня. 1937. Особа – Вальтер Ґропіус, засновник школи Bauhaus, яка відіграла велику роль в німецькому (і польському = волинському до 1939) модернізмі.

 

 

3

Драмтеатр. Архітекторка Олександра Крилова, 1960-ті. Особа – архітектор і дизайнер Марсель Броєр, представник школи Bauhaus.

 

 

4

Наддверна ґратка на одному з будинків 1930-х, вулиця Крилова. Особа – один із ключових архітекторів-модерністів Людвіг Міс ван дер Рое.

 

 

5

Кінець епохи модернізму і перехід до різних "пост-" та "ізмів" це теж характеристика мистецького явища, яке вкінці ХХ століття стало перетікати в нові форми. Палац урочистих подій (стеля в одній із зал), архітектор Володимир Мороз. Особа – бразильський архітектор Оскар Німеєр.

Читати більше: § Архітектор луцького РАЦСу: у законі немає поняття «реконструкція». Інтерв'ю

 

 

6

Трилінка – вид брукування доріг, який винайшов варшавський інженер у 1930-х. Особа на колажі – Ле Корбюзьє, один із найвидатніших представників французького модернізму.

Читати більше Приваблива трилінка: інженерне мистецтво Луцька тридцятих

 

 

7

Будівля зв'язку, початок 1970-х. Архітектори Ростислав Метельницький, Василь Маловиця. Особа – Вальтер Ґропіус, засновник школи Bauhaus, яка відіграла велику роль в німецькому (і польському = волинському до 1939) модернізмі.

 

 

8

Колишня зупинка на вулиці Глушець, зробоена в стилі американських ґуґі-споруд. Це приклад футуристичного дизайну в США у 1950-х роках. Їм притаманні різні вигнуті і видуті форми, алюзії ракет, літальних апаратів, грибів, широке використання неонової підсвітки. Особа – архітектор і дизайнер Марсель Броєр, представник школи Bauhaus.

 

 

9

Декор стін у концертній залі колишнього Палацу піонерів. Автор – Олександр Петріщев, перша половина 1980-х. Особа – бразильський архітектор Оскар Німеєр.

 

 

10

Фасад школи №3, архітектор невідомий. Особа – бразильський архітектор Оскар Німеєр.

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі