Розкрили таємницю зникнення давньої цивілізації

Джерело: Gazeta.ua

Археологи провели нові розкопки в межах найбільшого храмового комплексу кхмерської цивілізації Ангкор-Вату у Камбоджі. Храм був побудований у самому серці столиці в період розквіту цивілізації.

Навколо храму виявили давні кургани. Також знайшли залишки їжі, кераміку та теракотові статуетки.

Радіовуглецеве дослідження показало, що територія навколо була заселена в XI ст. що на століття раніше, ніж було споруджено сам храм. Згодом, сліди людської діяльності зникають аж до початку XV ст. Поселення навколу Ангкор-Вату були занедбані, але не сам храм, повідомляють Цікавості.

Вважалося, що околиці Ангкору були заселені в період, коли кхмерська держава була розграбована тайською державою Аютія. Однак проаналізувавши нові археологічні пам'ятки, дослідники університету Орегона, США дійшли висновку що кхмери не були знищені та розграбовані Аютією. Ангкорська імперія переживала період гострого господарського занепаду. Саме тому її народ змушений був адаптуватися до нових умов, коли покидав столицю.

Камбуджадеша - кхмерська імперія IX - XIII ст. із центром в Ангкорі. Найбільшого розквіту досягла у XII ст, володіла територіями сучасних В'єтнаму, Лаосу, Камбоджі та Тайланду.

Французький мандрівник Анрі Муо виявив у джунглях Камбоджи 22 січня 1861 року храмовий комплекс Ангкор-Ват. Його збудували у XII ст. за часів короля Сурьявармана II. Ангкор-Ват дослівно перекладається як Місто-Храм.

Ангкор-Ват - найбільша культова споруда та одна з найважливіших археологічних пам'яток світу. Присвячена богу Вішну, якого шанують у Камбоджі. Ангкор-Ват будувався зверху вниз. Спочатку насипали гору землі з виритого навколо території храму величезного рову. Потім за допомогою слонів піднімали на вершину кам'яні блоки, а землю зривали.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі