Владислав IV Ваза в Луцьку 400 років тому

Владислав IV Ваза в Луцьку 400 років тому

У XVII столітті в Луцьку певний час перебував Владислав IV, король Польський і великий князь Литовський. В 1632-1648 рр. він був Титулярним королем Швеції і царем Московії у 1610-1634 рр.

Владислав IV був представником шведської династії Ваза. Народився він у Кракові. Його батьками були польський король Сигізмунд ІІІ і австрійська принцеса Анна Габсбурзька.

У творі польського історика Станіслава Кобержицького XVII ст. під назвою «Historia Vladislai Poloniae et Sueciae principis, ejus natales, infantiam, electionem usque ad excessum Sigismundi III» йдеться про те, що будучи ще королевичем Владислав весною 1617 року проїжджав через Волинь, і на певний час зупинивсь у Луцьку та Володимирі.

Ось як про це пише історик:

«З Любліна королевич вирушив до Луцька, і у Володимирі, в день Вознесіння Господнього, відвідав уніатську церкву, слухав обідню, яку служив єпископ Мораковський за східним обрядом; на молебні було освячено прапор, і його королевич вручив дворянину Євдокимову».

В Луцьку королевич навіть був не день і не два, а певний період, місто було для нього безпечним притулком перед війни із турками:

«Владислава дуже турбували зупинки, тому що з причини приготувань Польщі до війни з турками він не міг слідувати прямо в Московію і змушений був довгий час прожити в Луцьку, і більшу частину свого війська відправити до Жолкевського… Владислав отримав у Луцьку лист від короля, рушив до Кременця, а на дорозі зустрів в Дубні Андрія Шольдерського, посланого від Жолкевського зі звісткою, що, на думку гетьмана, королевич нерозважливо кидається на таку небезпеку, залишивши поспішно Луцьк, де міг бути в безпеці. Жолкевський радив зупинитися з одним полком в Кременці, а інше військо надіслати на допомогу до нього…».

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі