У Чернігові відкопали рештки будівлі заможних жителів XIII сторіччя

Джерело: 5 канал

У Чернігові під час ремонту центральної площі міста, натрапили на історичні артефакти. Планували замінити стару бруківку на сучасну і відкопали рештки будівлі початку XIII сторіччя із речами, які свідчать про високе соціальне положення його колишніх мешканців.

Позолочена жіноча брошка, скляні браслети, ключі, чоловічі ґудзики та інші речі побуту пролежали в землі понад 7 століть. Їх знайшли археологи, коли перед реконструкцією Красної площі міста проводили дослідження та виявили фрагменти двоповерхового будинку з льохом та міцним фундаментом.

Першим на знахідку натрапив археолог Віталій Рудий. Це були рештки згорілого будинку місцевих вельмож.

"Нам головне прослідкувати яке було планування цієї території, яка забудова, як планувалося місто. Тобто план міста і як щільно забудовувалася ця територія. Оце нам важливо зрозуміти", - пояснив археолог Віталій Рудий.

За останні сто років центральну частину Чернігова жодного разу не обстежували. Вважалося, що ця площа була мало заселеною.

"Були окремі забудовані ділянки і якісь ділянки, де проводили торговельні шляхи. Місто розбудовувалося, на місці старих будинків будувалися і будинки у 19-му сторіччі, 20-го сторіччя дуже багато було замінних робіт, тому це рештки дуже давні", - зазначає історик Олена Черненко.

Тепер же історики вважають, що територія давньоруського передгороддя почала  заселятися ще з другої половини XII століття.

Містяни хочуть, щоби знайдені експонати скоріше презентували в музеях.

Але до експозиції у музеї усі знайдені речі треба дослідити та ретельно почистити.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі