Рекорд на українському дерев'яному літаку не визнали

Джерело: Gazeta.ua

В Києві вдало полетів перший український літак Кудашев-1 23 травня 1910 року. Побудований професором Київського політехнічного інституту Олександром Кудашевим на території України.

На Сирецькому іподромі в Києві професор Київського політехнічного інституту, князь Олександр Кудашев виконав перший політ на літаку. Біплан дерев'яної конструкції завдовжки 10 м, розмах крил 9 м, двигун "Анзані" потужністю 25,7 кВт. Польотна маса 420 кг.Він пролетів кілька десятків метрів та здійснив посадку. Політ відбувся всього через 2 місяці після першого польоту російського льотчика Михайла Єфімова на французькому літаку "Фарман-IV", та 8 місяців після, взагалі, першого польоту на території Російської імперії. Про подію написали всі київські газети.

Однак досягнення Кудашева не було офіційно визнане. Мотивувалося це тим, що політ виконаний без попереднього повідомлення і на льотному полі не перебувала належна кількість спостерігачів із Санкт-Петербурга. Тільки в 21 столітті пріоритет Кудашева був визнаний російськими і закордонними істориками авіації.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі