Найточніший годинник у світі: чому легендарний Біг Бен двічі зупинявся

Джерело: Gazeta.ua

Годинник на башті під назвою Біг Бен запустили 21 травня 1859 року. Перша спроба виявилася невдалою - годинник не працював. Офіційно відкрили через 10 днів.

Велетенський годинник зупинився через спеку
Годинник на башті під назвою Біг Бен запустили 21 травня 1859 року. Фото: Wikiway.com

Після того, як згорів старий будинок Вестмінстерського абатства, британський парламент приймає рішення прикрасити вежу Святого Стефана годинником. Виділяють гроші на будівництво вежі з найточнішим годинником у світі. Існує кілька версій, чому дзвін назвали Біг Бен. За однією з них - на честь лорда Бенджаміна Холла – інженера, який його і встановлював.

Той на засіданні парламенту довго і нудно виголошував промову про вибір назви для годинника. Хтось крикнув: "А назвіть дзвін Біг-Беном і покінчимо із цим". Через значні розміри Холла прозвали Великим Беном. Назва прижилась. 
Вежу звели за проектом Пьюджина в неоготичному стилі. Усередині башти встановили двометровий дзвін діаметром 3 метри і вагою 13,7 тонн. Годинник створив майстер Едвард Джон Дент.

Циферблати Біг Бена дивляться на всі чотири сторони світу, вони зроблені з опалу. Під ними - латинський напис "Боже, бережи нашу королеву Вікторію". По периметру вежі написано на латині: "Хвала Господу". Годинникові стрілки довжиною 2,7 метра відлили з чавуну, а хвилинні - 4,2 метра - зроблені з мідного листа.

Перший удар молота про Біг-Бен точно збігається з першою секундою початку години. Кожні два дні механізм проходить ретельну перевірку. 
Біг Бен вважається одним з найточніших годинників, але кілька разів він зупинявся. У 1976 році поламався механізм, який відповідав за бій годинника. Також Біг Бен зупинявся від рясного снігопаду у 1962 році та від аномальної спеки влітку 2005.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі