День Іоанна Богослова: прикмети, традиції та що не можна робити у свято

Джерело: УНІАН

21 травня Православна Церква відзначає День апостола і євангеліста Іоанна Богослова.

Апостол Іоанн Богослов — улюблений учень Ісуса Христа і автор «Одкровення Іоанна Богослова». Житіє Іоанна Богослова цілком природним чином зробило його патроном усіх, хто має відношення до книг і книговидавництва.

Крім письменників, редакторів, видавців своїм покровителем його вважають продавці книг та працівники паперової промисловості.

Хто такий Іоанн Богослов

Власне, 21 травня, Іоанн Богослов, переваливши за столітній вік, зібрав навколо себе своїх учнів, забрався в  ними ж могилу і наказав засипати себе землею. Трохи незвичайне рішення для святого мудреця. Учні не посміли ослухатися, так що прохання свого вчителя виконали. А коли буквально через кілька днів «здоровий глузд» переміг, з'ясувалося, що могила порожня. Ось тільки кожен рік, 21 травня, з могили виступає невелика цівка дивного праху, який, за чутками, чудово зцілює хвороби.

Життя в Івана було дуже насиченим. Як мінімум, йому вдалося пережити тортури, які чисто теоретично пережити було не можна, наприклад – варіння живцем у киплячій олії. Так що влада просто заслала його на віддалений острів, але проповідувати більше не заважали. Саме на острові Патмос і було створено вкрай неоднозначне християнський літературний твір – «Одкровення Іоанна Богослова», що стосується обставин кінця світу і подій, що йому передують.

І найголовніше. Іоанн Богослов – абсолютно реальна історична особистість, чиї діяння засвідчені сучасниками і записані в хроніках. Датування хронік підтверджує, що вони були створені в кінці першого століття нашої ери.

Що можна робити в день Іоанна Богослова

В цей день, як і більшість інших днів, варто відвідати церкву. І не просто так, а з метою покаяння і причастя. Адже саме цього навчав Іван Богослов у своїх проповідях. Якими, до речі, він долучив до християнства величезна кількість народу.

Якщо ж у церкву прийти не виходить – нічого страшно. Підносити молитви Іоанну Богослову можна в абсолютно довільних умовах.

Можна нормально харчуватися. Все ж дні посту вже пройшли, а нормальний християнин не стане добровільно відмовлятися від тієї їжі, що дарував йому Господь.

Що не можна робити в день Іоанна Богослова

Чесно кажучи, в цей день не можна робити все те ж, що у будь-яке інше православне свято. Тобто не можна лихословити, брехати, вживати алкоголь і піддаватися різним порокам. Всі думки повинні бути спрямовані до Бога і дотримання заповідей.

А ще категорично гадати не можна, навіть незважаючи на те, що самого Іоанна в християнській традиції пов'язували з містичною стороною віри, на відміну від Петра, який уособлював ієрархічну і організаційну сторону. Але ні, гадати все одно не можна і в таємниці божественних задумів проникати забороняється.

 

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі