Глечики смерті. У Лаосі знайшли 137 незвичайних могил

Джерело: Артефакт

Австралійські вчені виявили в південно-східній Азії нові “глечики смерті” – артефакти віком 2000 років, таємниця яких поки не розгадана. 


Місцева легенда свідчить, що ці великі кам’яні об’єкти колись використовували в якості чаш п’яні гіганти, пише Science Alert. Вперше ці глечики невідомого походження висотою від 1 до 3,5 м і діаметром 1 м були виявлені австралійськими вченими на плато Сіенг Кхуанг в 2016 році. Через велику кількість снарядів часів В’єтнамської війни це місце вважається однією з найнебезпечніших археологічних пам’яток в світі, розповітають на сайті НВ ТЕХНО. 

Plane of Jars 3 WEB

“Ці нові місця дійсно відвідував тільки випадковий мисливець на тигрів. Тепер ми заново відкрили їх, ми сподіваємося отримати більш чітке уявлення про цю культуру і про те, як вони позбавлялися від своїх мертвих”, – говорить Ніколас Скопал, аспірант кафедри археології в АНУ.

Поряд з величезними глечиками, команда також виявила типові артефакти залізного віку, в тому числі декоративну кераміку, скляні намиста, залізні інструменти, диски, які носять у вухах, і предмети для виготовлення тканини.

Mist day at Site 2 showing two sandstone megalithic jars

“Цікаво, що ми також знайшли багато мініатюрних глечиків, які виглядають так само, як гігантські глечики, але зроблені з глини. Ми хотіли б знати, чому ці люди створювали ті ж глечики, в які вони поміщали своїх мерців, в мініатюрі”, – говорить один з членів команди, археолог Дугальд О’Рейлі.

disc decorated with concentric rings at Site 2 decoration was facing downward

Цікаво, що каменю, з якого зроблені глечики, поблизу немає. Тобто всі 137 важких предметів вагою в кілька тонн, повинні були якимось чином бути доставлені в нові місця. Проте, О’Рейлі каже, що вчені не знають, чому був обраний такий віддалений регіон, тим більше що немає ніяких доказів того, що хтось коли-небудь взагалі жив тут.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі