Літак американського пілота розламали на сувеніри

Джерело: Gazeta.ua

Американський льотчик Чарлз Ліндберг розпочав перший безпосадковий трансатлантичний переліт 20 травня 1927 року. Наступного дня він приземлився в Ле-Бурже, передмісті Парижа, завершивши перший політ через Атлантику на важчому за повітря транспортному засобі.

Пілот Ліндберг вирішив взяти участь у конкурсі на премію Раймона Ортегі. 25 тисяч доларів тому, хто протягом найближчих 5 років здійснить безпосадковий переліт з Нью-Йорка в Париж або навпаки. Ліндберг замовив у Сан-Дієго літак спеціально для перельоту через Атлантику. 10 травня Ліндберг випробував його при перельоті із Сан-Дієго в Нью-Йорк.

Політ Лендберга відбувався на моноплані під назвою "Дух Сент-Луїса", вагою понад 2300 кілограм. Перед відправкою моноплан заправили 1,7 тис. літрами пального. Він вирушив з аеропорту Рузвельт-Філд (Нью-Йорк, США) о 7:52 20 травня. 21 травня о 17.21 приземлився в аеоропорту Ле-Бурже (Париж). Довжина маршруту склала 5800 км. Тривалість польоту - 33 з половиною години. Сам маршрут пролягав так, щоб максимальну кількість часу летіти над сушею: Нью-Йорк — Ньюфаундленд — Ірландія — Англія — Париж.

Люди, що зустрічали його в аеропорту, пів години носили пілота на руках, а деякі потай повідламували шматки літака собі на сувеніри. За трансатлантичний переліт Чарльз Ліндберг був першим нагороджений Хрестом льотних заслуг, військовою відзнакою за героїзм і хоробрість у повітряному бою. Ставши світовою знаменитістю, Ліндберг здійснював польоти по США і Латинській Америці, популяризуючи авіацію.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі