Битва під Жовтими Водами: як козаки із татарами розбили поляків

Джерело: Gazeta.ua

Під Жовтими Водами військо Богдана Хмельницького завдало поразки польському війську Стефана Потоцького 16 травня 1648 року.

У квітні 1648 року гетьман Запорізької Січі Богдан Хмельницький почав битву під Жовтими Водами. Дізнавшись, що Хмельницький готує повстання, уряд Речі Посполитої відправив проти нього гетьманів Миколая Потоцького і Мартина Калиновського з військами.

Польські генерали не чекали спротиву і розділили свої війська. 24-річний Стефан Потоцький, син Миколая вів 2-тисячне військо на Жовті Води. Кримські татари, з якими Хмельницький уклав угоду напали на його табір. Невеликий загін на чолі з Тугай-беєм вони відбили. Вирішили укріпити свій табір. Поляки чекали німецьких найманців та реєстрових козаків. Основні польські сили були за 200 км від Жовтих Вод, у Корсуні.

Богдан Хмельницький разом із татарами використали це та почали штурм. Перший штурм був невдалий і декілька днів війська нічого не робили. Українці взяли поляків у оточення. 3 травня Хмельницький разом із загоном козаків вирушив назустріч військам Чарнецького. Почались переговори. Хмельницький вимагав здачі всієї артилерії і клейнодів та давав полякам право на відступ. Ті відмовились.

Польські війська спробували вийти з оточення вночі 16 травня. Їх атакували татари та кавалерія Максима Кривоноса. Зі сторони Хмельницького у битві взяли участь 8 тис запорізьких козаків, 1500 повсталих проти поляків реєстрових козаків та тисяча кримських татар. 12-ти тисячна армія Потоцького не отримала підкріплення. Битва під Жовтими Водами стала першою перемогою повсталих козаків над Річчю Посполитою.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі