70 років тому закінчилась блокада Західного Берліну

Джерело: Gazeta.ua

343 денна блокада Західного Берліну радянською владою закінчилася 12 травня 1949 року. В 00.01 поставки продуктів та товарів сухопутними та водними шляхами відновлено.

Після розгрому Німеччини у 1945 році, США, СРСР, Англія і Франція розділили преможену країну на чотири зони окупації. Радянський лідер Йосип Сталін радянізує власну окупаційну зону, відмовляється пропускати будь-які вантажі в західні сектори міста. Західний Берлін повністю блоковано. Сталін хоче, аби союзники залишили Берлін.

В західних секторах Берліна проживає 2,2 млн людей, котрі повністю залежать від зовнішніх поставок продовольства. Союзники пропонують постачати продукти та необхідні товари за допомогою "повітряного мосту". За два дні після початку блокади 26 червня 1948 року американські військово-транспортні літаки С-47 і В-17 здійснили в той день 36 польотів і доставили до Західного Берліна 80 тонн продовольства.

Через два тижні після початку блокади в Західному Берліні введені жорсткі норми економії електроенергії. Окрім продовольства - сухого молока, порошкового картопляного пюре та борошна, на літаках доставляли вугілля для опалення та виробництва електроенергії, бензин, медикаменти та інші необхідні місту речі.

Щоб допомогти дітям, пілоти скидають на крихітних парашутах плитки шоколаду, цукерки, пакетики родзинок. Їх називають "Rosinenbomben" - "солодкі бомби. Літаки в Берліні сідали кожні 3 хвилини. За 11 місяців блокади літаки здійснили 195 тис. рейсів і доставили до Західного Берліна 1,5 млн тонн продовольства, вугілля, будматеріалів та інших товарів. У лютому 1949 року Сталін визнав поразку і скасував всі обмежень по зв'язку, транспорту і торгівлі та зняття блокади.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі