53 роки тому Ташкент струсонув найбільш руйнівний в сучасній історії землетрус

Джерело: Gazeta.ua

В столиці Узбекистану Ташкенті відбувся найбільш руйнівний в сучасній історії землетрус із силою 8 балів за шкалою Ріхтера 26 квітня 1966 року. Численних людських жертв дивом вдалося уникнути, але вся центральна частина Ташкента виявилася в руїнах.

Землетруси до 7-8 балів за шкалою Ріхтера регулярно повторюються в Ташкенті протягом століть. Землетрус 1966 року тривав кілька місяців, було зареєстровано близько 700 поштовхів, але енергія їх поступово зменшувалася.

26 квітня постраждала в основному центральна частина міста. Завдяки переважанню вертикальних коливань повних обвалень будинків практично не було. Загинули 8 осіб і близько двохсот були госпіталізовані з різними травмами. Однак в наступні два роки від пережитого стресу і в очікуванні нових землетрусів в період навіть дуже слабких поштовхів від серцевих нападів померли ще сотні літніх людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церкву зруйнували бульдозерами і дорізали прихожан мачете

Повних або часткових руйнувань зазнали понад 36 тисяч житлових будинків і громадських споруд. Без даху над головою залишились понад 78 тисяч родин (понад 300 тисяч осіб). За рішенням уряду замість відновлення зруйнованих старих одноповерхових глинобитних жител на їхньому місці були збудовані нові сучасні багатоповерхівки. Місту вдалося відновитися протягом 2-ї половини 1960-х — на початку 1970-х років.

Така масштабна реконструкція Ташкента з його чисельним населенням стала можливою лише завдяки братній допомозі всіх республік СРСР. Фахівці і будівельники з інших республік у рекордно короткі терміни звели й здали в експлуатацію декілька нових мікрорайонів як у центрі міста. Численні будинки, квартали і вулиці тривалий час носили назви міст, що допомагали Ташкенту у час відбудови.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі