В архіві Берджеса знайшли продовження «Механічного апельсина»

Джерело: Укрінформ

В архіві письменника Ентоні Берджеса знайшли невідомий раніше рукопис продовження його сатиричної антиутопії "Механічний апельсин".

Про це повідомляє BBC.

"200-сторінковий текст під заголовком "Стан заводного механізму" являє собою колекцію роздумів письменника про різні стани людини та продовжує теми, підняті ним у романі 1962 року", - йдеться в повідомленні.

Цей рукопис ніде раніше не був опублікований та знаходився серед паперів в будинку Берджеса у Браччано, неподалік від Риму. Після смерті письменника в 1993 році будинок продали, сам же архів перенесли в Манчестер.

Автор описує незакінчене продовження "Механічного апельсина" як "велике філософське висловлювання про стан сучасної людини", що викладає його стурбованість з приводу впливу на людство технологій, зокрема засобів масової інформації, кіно і телебачення.

Твір описується як "частково філософське міркування і частково автобіографія". Він також пояснює походження незвичайного назви його роману: "У 1945 році, коли я повернувся з армії, я почув, як 80-річний кокні в лондонському пабі сказав, що хтось був "дивним, як механічний апельсин"... Майже двадцять років я хотів це використати це як заголовок до чого-небудь...".

Наголошується, що автор відмовився від рукопису, коли зрозумів, що "він був письменником, а не філософом".

Після цього, в 1974 році, він опублікував короткий автобіографічний роман на ті ж теми під назвою "Механічний заповіт".


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі