Страсний або Чистий четвер: народні традиції, прикмети та заборони

Джерело: Всвіті

Останній четвер перед Великоднем, в церковному календарі зазначений, як Страсний, а в народі його просто називають Чистим. Така назва була використана саме тому, що християни в цей день отримують змогу повністю змити з себе всі гріхи. Сама в цей день один із апостолів, як говорить передання, зрадив наставника, продавши Його за кілька монет, після чого і відбулося розп’яття, а значить, гріхи всіх людей були відкуплені кров’ю Ісуса Христа. З цим днем пов’язується надзвичайно багато традицій і вірувань, які і варто розглянути детальніше.

Про давні традиції Чистого четверга

Є декілька важливих традицій, яких в Чистий четвер дотримуються люди. Серед них, обов’язково варто відмітити наступні:

  • в цей день обов’язково необхідно помитися (роблять це ще перед світанком, оскільки, до сходу сонця вода вважається цілющою, перед процедурою промовляється подячна молитва, що дозволяє повністю змити с тіла бруд, а разом із ним забрати хвороби, переживання, болі);
  • напередодні чистого четверга, кожну оселю гарно прибирають і прикрашають барвистими рушниками;
  • ввечері Чистого четверга, з храму, до хати приноситься свічка, якою випалюється зображення хреста на перекладині, перед входом, вона зберігається вдома цілий рік і має чарівні властивості, в які щиро вірять люди (старі люди кажуть, що коли хтось з цією свічкою увійде в хлів, то отримає нагоду познайомитися ближче з домовиком і якщо він буде кудлатим, то цілий рік добро і достаток пануватимуть в родині).

В чистий четвер, всі господині обов’язково готують до великоднього застілля сіль, яку спочатку обпалювали в печі, а потім використовували для посипання хліба чи лікуваннях шлункових хворіб у худоби. В чистий четвер, особливо після обіду, потрібно зберігати повний спокій і дотримуватися тиші, адже саме в цей момент, в церкві служать Страсті і читають 12 Євангелій, тому навіть говорити було не слід. Також , в цей час не можна було дрімати, адже вважалося, що нечиста сила може забрати таку людину на той світ.

В Страсний четвер, дівчата проводили обряди на заміжжя – треба було витертися чистим рушником, загорнути в нього крашанки і паску, а потім віддати на милостиню це все, що і мало б прискорити зустріч з судженим. В Чистий четвер жінки ходили до перукаря, щоб мати довге і густе волосся, а гуцули в цей день дбайливо піклувалися про всю свою худобу, обкурювали її вогнем, щоб відігнати всіх злих духів.

В Чистий четвер категорично було заборонено розводити в домі бруд, сваритися, а також залишати брудного посуду чи білизни на ніч. Люди вірили, що коли цих традицій не буде дотримано, вони можуть захворіти. Також, в цей день нічого не зичили і не віддавали з дому цінностей, адже вважали, що це приведе до втрати добробуту. Після завершення прибирання, господині відразу ж починали готувати святкові страви, які категорично було заборонено куштувати до Великодня.

Про які ще прикмети Чистого четверга варто знати кожному

Оскільки Чистий четвер є днем досить містичним і з ним пов’язано багато традицій і  прикмет, то їх обов’язково варто згадати. Отже, в кожній українській родині, Страсний четвер проходив приблизно так:

  • до сходу сонця люди купалися, підрізали волосся собі і дітям;
  • під час купання і обрізання волосся, співалися різні пісні, закликання;
  • у воду для купання, обов’язково занурювалась якась річ зі срібла, щоб надовго зберегти красу і здоров’я;
  • готувався майбутній оберіг будинку, який мав його захищати цілий рік (четвергова сіль, освячена в храмі).

Після обіду люди йшли до церкви і готувались до Великодня, щоб свято пройшло якнайкраще.

Чистий четвер – гарний день для генерального прибирання

Саме у Страсний четвер, господині приділяли велику увагу прибиранню оселі. Всі речі необхідно було випрати, а прибирався не тільки сам дім, а ще й територія навколо нього. Якщо все не прибиралося, то люди вважали, що цілий рік пройде в сварках. Після прибирання, весь бруд виносився за територію дому і подвір’я, а разом з ним випаровувалася і негативна енергетика. Вода після прибирання, якою щось мили чи прали, виносилась на дорогу, або виливалась там, де нічого живого не росте. Також, вважалося, що прибирання в чистий четвер допоможе знайти все загублене.

Забобони і ворожіння, які пов’язують з Чистим четвергом

Нашими предками вважалося, що якщо в Чистий четвер вдома буде брудно, то вдома на протязі року не буде ладу, а пануватимуть сварки і проблеми. Якщо віддати щось з дому в цей четвер, то можна позбутися грошей і благополуччя назавжди, а от готуючи їжу, піст порушувати не можна ні в якому разу, адже це вважається дуже поганою практикою.

Що ж стосується ворожінь у Чистий четвер, то ними займалися виключно дівчата, які хочуть вийти заміж, намагаючись швидше знайти свою долю. Ворожіння незаміжніх леді полягали в том, що в кожній із прибраних кімнат, вони залишали речі для судженого і ставили взуття носками саме в ту сторону, з якої мав прийти коханий чоловік. Крім того, всі дружно рвалися до церкви, щоб принести звідти свічку, адже вона вважалася магічним символом, який захищатиме і оберігатиме весь рік. Ось так, в Чистий четвер люди очищували свою домівку від бруду, а душу від всього зайвого, щоб з гідністю зустріти свято Воскресіння Христового і насолодитися ним сповна. Ці традиції нікуди не поділися і зараз, але далеко не всі їх дотримуються.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі