Світ відзначає День книги та авторського права

Джерело: Gazeta.ua

23 квітня у 190 країнах світу відзначають День книги і авторського права.

Його проголосили на 28 сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1995 році на честь трьох геніїв світової літератури Вільяма Шекспіра (1564-1616), Мігеля де Сервантеса (1547-1616) та Інки Гарсіласо де ла Веги (1539-1616) — пише "Укрінформ".

23 квітня народились також відомі письменники: француз Моріс Дрюон, ісландець Гальдоур Лакснесс, росіянин Володимир Набоков; з українських – Григорій Тютюнник, Василь Земляк, Олександр Гаврилюк, Василь Кухта, Андрій Курков.

Святкувати почали в Каталонії. 23 квітня, в День святого Жорді, чоловіки традиційно дарують дамам троянди, а жінки у відповідь дарують їм книги. Троянда є подарунком до кожної проданої книги.

В Іспанії в місті Алкала де Енарес, на батьківщині автора "Дон Кіхота", в цей день вручають Премію Сервантеса. Її вважають найпочеснішою для літераторів, котрі пишуть іспанською мовою ("Нобелівська премія для іспаномовних авторів").

Всесвітній день книги і авторського права відзначають у 190 країнах світу. Є ще одна традиція у сьогоднішнього свята – щорічно, починаючи з 2001 року, в цей день називається місто, якому присвоєно звання Світової столиці книги (присуджується на 1 рік). У відбірковий комітет входять представники ЮНЕСКО та трьох міжнародних професійних видавничих організацій: Міжнародного союзу видавців, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ і Міжнародної федерації книготорговців.

Цього року Світовою столицею книги названо місто Шарджа в Об'єднаних Арабських Еміратах.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі