На Літературну премію ЄС номіновані троє молодих українських письменників

Українське журі Літературної премії Європейського Союзу оголосило короткий список претендентів на здобуття нагороди від України, що цього року вперше бере участь у конкурсі. Номінантами стали львівські письменниці Вікторія Амеліна і Гаська Шиян та Маркіян Камиш із Києва. Рішення було схвалене Консорціумом Премії у Брюсселі, Бельгія.

Вікторію Амеліну номінували на Літературну премію ЄС за роман "Дім для Дома" 2017 року, Гаську Шиян - за роман "За спиною" 2019-го, а Маркіяна Камиша - за повість "Чормет" 2017-го.

Головою українського журі Премії став письменник, президент громадської організації Український ПЕН Андрій Курков. Також до складу журі ввійшли директорка Українського інституту книги Олександра Коваль, польська перекладачка і віце-президентка Українського ПЕН Оля Гнатюк, поет і перекладач Остап Сливинський та журналістка і перекладачка Ірина Славінська.

Журі у своїй роботі керується такими критеріями:

1. Автор-номінант має бути громадянином держави, яка його номінує;

2. Номінований твір має бути написаний державною мовою країни, громадянином якої є автор;

3. Номінований твір має бути книжкою художньої прози - романом або збіркою оповідань;

4. Номінований твір повинен бути найновішою опублікованою книжкою автора на момент номінування, до того ж із часу її публікації до моменту присудження нагороди має минути не більш ніж 18 місяців;

5. Номінований письменник має бути автором не менше ніж двох, але не більше як чотирьох книжок художньої прози, опублікованих мовою оригіналу;

6. Твори номінованого автора мають бути перекладені не більше ніж чотирма іноземними мовами.

Оскільки Україна цьогоріч уперше долучилася до Літературної премії ЄС, Консорціум зробив виняток для нашої країни. Дозволив членам українського журі номінувати авторів, чиї книжки вийшли раніше, ніж 18 місяців тому.

Лауреатів оголосять 22 травня. Церемонія нагородження відбудеться у Брюсселі наприкінці вересня.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі