Чарлі Чаплін та Уна О'Ніл: 17-річна красуня приборкала норовливого режисера

Джерело: Gazeta.ua

"Мене полонила її сяюча привабливість і чарівність, — згадував кінорежисер Чарлі Чаплін про акторку Уну О'Ніл. — Чим більше я дізнавався про неї, тим сильніше мене дивували її почуття гумору й терпимість. Вона завжди з повагою ставилася до чужої думки. У ній стільки яскравого, вона не схожа ні на кого іншого".

1943-го Чаплін шукає актрису для екранізації п'єси "Примара і дійсність". Дівчина приходить на проби. Вони одразу захоплюються одне одним. Йому тоді було 54 роки, а їй — 17.

— Щойно бачила Чапліна. Боже, які у нього глибокі блакитні очі. На чорно-білій плівці вони здавалися карими, темними, — каже після вдалих проб Уна О'Ніл подрузі.

Під час зйомок у них зав'язується роман. Тоді ж до Чарлі Чапліна приходить його колишня дівчина Джоан Беррі. Познайомилися за 2 роки до того в Нью-Йорку. Вона йому сподобалася і мала грати у фільмі, підписали контракт.

"Якось Джоан п'яна приїхала вночі до особняка режисера і побила вікна. Зняла панчохи і туфлі. Пробралася в спальню, — зазначає письменник Пітер Акройд у книзі "Чарлі Чаплін". — Там вона наставила на чоловіка пістолет і повідомила, що збирається накласти на себе руки. Після декількох годин розмов він переконав її не робити цього. Та пізніше вона ще приходила з пістолетом і погрожувала розправою над собою. Чарлі розірвав угоду, дав грошей і прогнав акторку".

Під час нової зустрічі Джоан Беррі знову влаштовує скандал. Режисер викликає поліцію, і Беррі забирають до в'язниці. Там з'ясовується, що жінка вагітна. Заявляє, що батько дитини — Чарлі Чаплін. Подає на нього до суду.

Попри клопоти, актор пропонує Уні одружитися. Її батько, популярний тоді драматург ­Юджин О'Ніл, категорично проти шлюбу, адже між молодятами 36 років різниці. Дівчина тікає з сім'ї і дає згоду на одруження.

"Я боявся нашої різниці у віці. Але Уна знала, що вона хоче і як нам бути. Для весілля обрали тихе містечко недалеко від Санта-Барбари і прийшли за дозволом до міського чиновника, — описував у спогадах Чарлі Чаплін. — Проте, як тільки вийшли з ратуші, у двір в'їхали репортери. Ми заскочили в авто, і почалася гонитва. Ми мчали вулицями, завертали в провулки з вереском гальм. Машину заносило, але нам удалося відірватися. Поїхали в село і там тихо зареєстрували наш шлюб".

Суд не залишає Чапліна у спокої. ДНК-тест показує, що батько дитини Джоан не він. Але аналіз не вважають вагомим доказом та зобов'язують виплачувати аліменти.

Через рік в Уни та Чарлі народжується донька Джеральдіна. Батько стає менше знімати фільми. Більшість часу проводить із сім'єю. Дружина піклується про нього і допомагає відходити від проблем, які виникають під час зйомок. Протягом 7 років у них народжуються ще син Майкл, доньки Жозефіна та ­Вікторія.

"Я дуже радів. Нарешті поруч зі мною була справжня дружина, а не жінка, яка хотіла робити кар'єру, — писав Чаплін. — Правда, я був упевнений, що в особі Уни кіно втратило чудову комедійну актрису з тонким почуттям гумору. Але я не хотів її ділити ні з ким. Якби я раніше зустрів її або схожу на неї дівчину, то ніколи б не мав жодних проблем із жінками. Я чекав на неї все життя".

Через висміювання американського способу життя у фільмі "Месьє Верду" Чарлі Чапліна підозрюють у зраді та прихильності до комунізму. Він заперечує, але за ним починають стежити.

Після його виступу на мітингу за вступ США у бойові дії проти Німеччини в Європі спецслужби заводять кримінальну справу на 1,9 тис. сторінок. Забороняють більшість його фільмів.

1952-го він із сім'єю пливе на відпочинок до Лондона. Після виходу в море приходить повідомлення, що повертатися назад у США йому забороняють.

"За рідними не сумувала так, як за вами. Все вийшло якось неправильно, несправедливо і нерозумно. А тепер ми ще отримали розпорядження упакувати все, — пише Чаплінам їхня домогосподарка Елен. — Будь ласка, місіс Чаплін, не дозволяйте містерові Чапліну продавати будинок. У кожній кімнаті ще живе особливий дух. Я сподіваюся на ваше повернення".

Відчуваючи можливі конфлікти, перед від'їздом він оформив на Уну доручення розпоряджатися банківським рахунком та майном. Вона продає будинок, вивозить усе майно і відмовляється від громадянства США.

У швейцарському місті Веве купують дім із садом. Там у них народжуються діти Ежен, Джейн, Аннет та Крістофер. Займаються господарством, вечорами ходять до кав'ярень слухати класичну музику. На маленьку камеру знімають родинні відео.

"Нарешті я дізнався, що таке щастя. Доля подарувала мені чудову дружину і дітей, — пише Чарлі Чаплін в автобіографії. — Щасливий, я сідаю в години заходу сонця на терасі й дивлюся на широку зелену галявину, озеро та спокійні гори вдалині. Ні про що не думаючи, радію".

150 доларів на тиждень отримував Чарлі Чаплін, знімаючись у перших фільмах на кіностудії "Кістоун Філм". На той час середня тижнева зарплата американців складала близько 30 доларів. Чапліна на роботу запросив американський кінопродюсер Мак Сеннет. Йому сподобалася незвична манера гри молодого актора. Бачив його під час виступів трупи Карно, яка гастролювала у США

У фільмі висміяв Гітлера

1889, 16 квітня — у Лондоні в родині театральних акторів Чарльза Спенсера Чапліна та Ханни Харрієтт народився син Чарлі. Трупа батьків досить популярна, тому вони разом із сином часто гастролювали Європою та Америкою.

1906 — починає працювати у трупі Фреда Карно у Лондоні. За короткий період стає провідним актором, ставить комедійні замальовки.

1913 — укладає контракт про співпрацю з американською кіностудією "Кістоун Філм". Чапліну важко даються зйомки. Через це йому постійно погрожують звільненням. Наступного року вигадує образ волоцюги. Вперше демонструє його у фільмі "Дитячі автомобільні гонки". Ця роль приносить акторові успіх.

1918 — одружується з американською акторкою Мілдред Харріс. За рік у них народжується син Норман Спенсер, який прожив лише три дні. Чаплін дізнається про зраду дружини і розлучається.

1924 — бере за дружину продавчиню з кондитерської 14-річну Лілліт Мак-Мюррей. Вона наро­джує синів Чарльза та Сіднея. За два роки переїжджає до батьків і подає на розлучення, звинувативши Чарлі в аморальній поведінці.

1928 — отримує почесну грамоту за фільм "Цирк". Відзначили як актора, сценариста та режисера.

1936 — одружується з акторкою Полетт Ґоддар. Живуть разом 8 років, потім розлучаються.

1940 — знімає свій перший звуковий фільм "Великий диктатор". У ньому висміює Адольфа Гітлера. Востаннє грає в образі волоцюги. Після прем'єри в Німеччині його називають євреєм, а в США — комуністом. 1943-го бере шлюб з Уною О'Ніл. Мають восьмеро дітей.

1953 — забороняють жити в США за антиамериканську пропаганду. Продає все майно та переїжджає з родиною до Швейцарії.

1977, 25 грудня — помирає у своєму маєтку в місті Веве у Швейцарії. Похований на цвинтарі Корсьє-сюр-Веве. Перед смертю переніс кілька мікроінсультів та пересувався в інвалідному візку.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі