На Волині відзначили 76 річницю Колківської Повстанської Республіки

Про це інформує Ковельська райдерадміністрація у «Фейсбук».

Сьогодні 18 квітня 2019 року у селищі Колки Маневицького району відбувся урочистий захід з нагоди відзначення 76-ої річниці створення Колківської Республіки.

Основними гостями на святі, звичайно, були ветерани ОУН-УПА, їх родичі і близькі. У відзначенні взяли участь керівники обласної, районних влад, громадських організацій, інтелігенція області. Також в урочистих заходах взяла участь і делегація з Ковельського району.

Мітинг з нагоди 76-ї річниці утворення Колківської Республіки відкрили Державним Гімном України. Панахиду по героях, які загинули за волю України, творили Українську державу на теренах Волині, відправив Митрополит Луцький та Волинський УПЦ КП Михаїл з духовенством.

Про значення героїчної звитяги захисників республіки, що існувала впродовж майже восьми місяців, для прийдешніх поколінь говорили на урочистостях голова облдержадміністрації Олександр Савченко, представники місцевого самоврядування, ветерани ОУН-УПА.

Під час заходу були вручені Подяки голови обласної державної адміністрації ветеранам ОУН-УПА.

Ведучі розповіли про створення та діяльність Колківської Республіки. Факти, які зачитали ведучі, надав Інститут Національної пам’яті.

Становлення Колківської Республіки відбувалось у постійному військовому протистоянні з окупантами. Зафіксовані у різний час вісім ворожих нападів на Колківську Республіку. Нацисти намагалися прорватися з боку Тростянця, Голоб, Борович, Маневич і Чорторийська, від Ківерець. Але попереджені розвідкою про рух ворожих колон бійці УПА організовували засідки і оборону сіл, завдаючи ворогу чималих втрат. Повстанцям вдалось знищити більше 1500 німецьких солдат і офіцерів, загони УПА втратили 414 вояків.

Хвилиною мовчання вшанували всіх тих, хто поліг за волю і незалежність нашої держави, а громадськість поклала квіти до пам’ятного знаку «Колківська Республіка».

Окупанти знищили Колківську республіку, але не змогли зламати духу її захисників. Цей дух нескорених міцним генетичним кодом закарбувався в серцях наступних поколінь. Він надихає і теперішніх захисників Вітчизни, новітніх Воїнів, які нині боронять українську землю від російського агресора на Сході та Півдні України.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі