Як хрестоносці захоплювали Константинополь

Джерело: Gazeta.ua

Хрестоносці після річної облоги 15 квітня 1204 року захопили місто Константинополь, сучасний Стамбул.

Головною передумовою захоплення міста було бажання католицького духовенства підкорити Риму православну церкву. Папа Іннокентій III організував Четвертий хрестовий похід, що мав за мету підпорядкування православної церкви і ліквідацію патріархатства у Константинополі.

Кораблі венеціанців доставили 30 тисяч хрестоносців до околиць Константинополя. Його населення - від 250 до 500 тис. осіб — неймовірна кількість за мірками середньовічних міст Західної Європи. Все ж, багатолюдність столиці не лякала хрестоносців. У місті вже давно панувала смута, викликана безперервною боротьбою за владу грецьких вельмож.

15 квітня хрестоносці пішли на штурм Константинополя. Штурм почався близько опівдня, хрестносці зробили пролом у стінах, але взяти місто того дня не змогли. Вночі частина солдатів, побоюючись контрнаступу візантійців, стала підпалювати будинки. Були розграбовані як мусульманські об'єкти, так і православні, зокрема храм Святої Софії. Багато християнських святинь після цього опинилися в Європі.

Були зґвалтовані тисячі жінок, їхні родичі, які чинили спротив насильникам, були безжально вбиті. Католицьке духовенство займалося переважно пошуками священних реліквій. У Францію їх привезли силу-силенну, зокрема і терновий вінець Христа. Після падіння Константинополя рух хрестоносців пішов на спад.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі