У старому вулику знайшли документи ОУН-УПА

У селі Стара Ягільниця Чортківського району Тернопільської області місцевий житель виявив схованку з унікальним архівом рукописних документів і друкованої продукції Української повстанської армії.

Подробиці розповів директор Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Олександра Барвінського, відомий галицький краєзнавець Роман Пахолок, передає Укрінформ.

"Житель села Стара Ягільниця, колишній фельдшер-пенсіонер Микола Рибчак розповів цікаву історію. У цього чоловіка роками була пасіка, ще з дідівських часів. І на старість, коли вже стало важко займатися бджільництвом, Микола вирішив старі, мало не трухляві вулики, які своє вже відслужили, просто порубати на дрова й спалити в печі. І коли він почав розбирати одну з таких дерев'яних хатинок, що десятиліттями служила бджолам прихистком і місцем накопичення меду, він раптом розгледів між дошками згорток. А потім - ще один пакунок, і ще. Коли ж пасічник розгорнув один із них, то побачив там стоси акуратно складених листків. Глянув на них - і одразу ж зрозумів, що це не просто старі листки і газети, а дещо набагато більше й важливіше",- розповідає історик.

За його словами, це різнопланові джерела.

"Коли вже почав уважно переглядати ці документи, то зрозумів що то не просто архів УПА, архів повстанців, а документи бандерівців, де вони це слово пишуть із великої букви, матеріали служби безпеки ОУН-УПА. Документи датовані 1944-1945 роками. Всього вдалося, фрагментарно чи цілісно, відновити 240 знайдених листків, понад 50 повстанських журналів, пропагандистських брошур підрозділів ОУН-УПА", - пояснив Пахолок.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі