20 років тому у ДТП загинув В'ячеслав Чорновіл

Джерело: Gazeta.ua

25 березня 1999 року лідер партії Народний Рух України 61-річний В'ячеслав Чорновіл загинув в автокатастрофі. Трагедія сталася на 5-му кілометрі автотраси Бориспіль-Золотоноша. Автомобіль Toyota на великій швидкості врізалася в КамАЗ із причепом, навантажений пшеницею, що розвертався посеред шосе. Чорновіл і його водій Євген Павлов померли миттєво, прес-секретаря Дмитра Понамарчука госпіталізували з важкими травмами до лікарні.

В'ячеслав Чорновіл родом з Черкащини. Разом з Іваном Світличним, Іваном Дзюбою, Євгеном Сверстюком, Алою Горською, Миколою Плахотнюком, Лесем Танюком, Василем Стусом започаткував рух шістдесятників - за відродження України. Тричі був ув'язнений за сфабрикованими справами. 
Після розвалу Союзу до Верховної Ради УРСР та місцевих рад проходять вибори за новими правилами. На той час Чорновіл - член партії Народного руху, подає свою кандидатуру. Обраний головою Львівської обласної ради, народним депутатом двох скликань. На президентських виборах 1991 року зайняв друге місце слідом за Леонідом Кравчуком.

Для розбудови партії Чорновіл щомісяця їздить по різних областях, відвідує 3-5 районів. В день загибелі повертається з Кіровоградщини – зустрічався із виборцями. По дорозі звідти загинув. Наступного дня після аварії, тодішній очільник МЗС Юрій Кравченко заявляє, що аварія на бориспільському шосе – нещасний випадок. Порушену кримінальну справу швидко розслідують і закривають. Володимира Куделю, водія КамАЗа, визнають винним, але амністують. Раптово помирає експедитор Іван Шолом. Свідок в момент аварії знаходився в кабіні з Куделею. Ексгумація виявляє сліди отруєння важкими металами. Рідні і однопартійці не вірять в офіційну версію слідства. Кажуть – це замовне вбивство.

За чотири дні Чорновола ховають на центральній алеї Байкового кладовища в Києві. На похорон прийшло 200 тисяч чоловік зі всієї України. 
Слідчі дії розпочиналися й припинялися декілька разів: у 2001 році, у 2005, в серпні 2006 року. З дозволу Тараса Чорновола проводять ексгумація тіла його батька. 2014 року Бориспільський суд Київської області закрив справу, визнавши аварію нещасним випадком. Через два роки Тарас Чорновіл домігся, аби справу перекваліфікували як умисне вбивство. Проте досі нікого не покарали.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі