Одна з перших кіносценаристок – волинська шляхтянка Корвін-Піотровська

30 березня минає 162 років від дня народження Марії-Габріелі-Стефанії Корвін-Піотровської (1857–1922). Музей історії Луцького братства запрошує на лекцію «Жорж Санд зі слов’янських земель. Габріеля Запольська з роду Корвін-Піотровських».

Про це повідомляє Музейний простір Волині.

Місцем народження в метриці Габріелі Запольської записаний батьківський маєток Підгайці біля Луцька, юнацькі роки пройшли у старих Ківерцях (тепер с. Прилуцьке). В сучасному Прилуцькому до цього дня височіють руїни родинного дому Піотровських – пам’ятки місцевого значення.

Волинська з походження шляхтянка Корвін-Піотровська більш відома як Габріеля Запольська, драматургиня, письменниця, театральна діячка, одна з перших кіносценаристок. Творча самовпевненість прокинулась у дівчинці дуже рано. Маленьку Габріелю колихав у люльці сам Юзеф Ігнатій Крашевський – товариш батька, а вона – вже як письменниця-початківець – «віддячила» метру критикою його пізніх творів.

Відома Габріеля Запольська і як журналіст. Під час акторської кар’єри в Парижі вела огляди паризької моди для польської преси, писала репортажі про маловідомих художників-імпресіоністів. Зібрана нею колекція картин Поля Серюз’є, Поля Гогена, Ван Гога, Каміля Пісарро та інших виставлялась у 1900 році у Львові, де після закінчення акторської кар’єри Габріеля відкрила власний театр. Померла у Львові 17 грудня 1921 року. Похована на Личаківському кладовищі. До наших днів зберігся її надмогильний пам’ятник, який є мистецькою пам’яткою і об’єктом туризму.

Лекція відбудеться 27 березня, початок о 16.00. Вхід вільний.
 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі