Успіх Наполеона, або Як військо короля зрадило правителя

Джерело: Gazeta.ua

Після втечі з Ельби Наполеон Бонапарт 20 березня 1815 року тріумфально увійшов у Париж. Почався другий етап його правління у Франції, котрий отримав назву "Правління 100 днів".

Наполеон Бонапарт проголошений імператором Франції у 1804 році. Військовий стратег досяг вершини успіху - була завойована майже вся Європа. Але в 1812 році Наполеон зазнав перших військових поразок - було програно війну з Росією, втрачено Іспанію у війні проти Британії, а у 1814 році Наполеону було завдано нищівної поразки від країн антифранцузької коаліції. Наполеон зрікся престолу і був висланий на острів Ельба.

Проте Наполеон спробував знову захопити владу. 26 лютого разом з групою соратників відплив до Франції і через п'ять днів висадився на півдні країни. Король Людовик XVIII відправив проти Наполеона військо, яке, однак, перейшло на бік екс-імператора. 13 березня Наполеон видав декрет про відновлення Імперії і 20 березня переможно увійшов у Париж. Король з двором заздалегідь перебрався зі столиці в Гент.

Однак Наполеон був заарештований і останні шість років свого життя провів у полоні на острові Святої Єлени, де й помер в 1821 році. У 1840 році останки Наполеона були перевезені до Франції і перепоховані в Будинку інвалідів у Парижі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі