В Єгипті знайшли корабель, про який писав Геродот

Джерело: УНІАН

У єгипетському Нілі виявлено корабель віком близько 2500 років, описаний давньогрецьким «батьком історії» Геродотом. Факт існування корабля такої незвичайної конструкції обговорювалося вже не перше століття. Про це повідомляє ресурс popmech.ru.

 У фрагменті 2.96 «Історій», опублікованих близько 450 р. до н. е., Геродот описав тип вантажного судна Нілу, який назвав барісом. Згідно з малюнками самого історика, це судно перебувало немов з цегельної кладки, викладеної папірусом, при цьому кермова вісь проходила через отвір в кілі. Відомості про подібні системи кермового управління в епоху фараонів надходили і з інших джерел, проте ніяких доказів у вчених не було.

Знахідка, яка отримала назву «Корабель 17», вийшла з нині затонулого портового міста Тоніс-Геракліон поблизу дельти Нілу, що датується періодом 644-332 рр. до н. е. Дослідникам вдалося виявити тут понад 70 свідчень корабельних аварій і відшукати численні артефакти, які проливають світло на історію древнього торгового центру і його культуру.

Археологи відзначають напрочуд гарну збереженість корабля, який пролежав під водою близько 2500 років. На даний момент їм вдалося дослідити приблизно 70% корпусу. Археолог Даміан Робінсон з Оксфордського центру морської археології зазначає, що лише тепер вчені нарешті переконалися в правоті Геродота. Враховуючи численні подібності і унікальну кермову систему, дослідники вважають, що «Корабель 17» настільки близький до описаного в книзі, що цілком міг бути побудований на тій же верфі, що і судно Геродота.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі