У Луцьку вшанували пам'ять загиблих на теренах історичної Холмщини

Джерело: Луцька міська рада

На меморіальному комплексі «Вічна слава» відбулося віче пам’яті та скорботи на згадку про винищення українських сіл та населення на теренах історичної Холмщини у 1943-1944-х роках, організоване Волинським обласним ветеранським товариством «Холмщина».

 
 
 
 

Аби віддати шану загиблим та постраждалим українцям Холмщини, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини та Бойківщини, до пам'ятного знаку депортованим українцям із Закерзоння до СРСР прийшли секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, члени Волинського обласного ветеранського товариства «Холмщина», “Холмщина молода”, священнослужителі, громадськість міста, учнівська молодь.

 

Захід розпочався із молитви та панахиди, яку відслужив настоятель церкви Холмської ікони Божої Матері отець Михаїл. Символічним оберегом Віча стала ікона Хомської Божої матері, біля якої горіла свічка скорботи.

 
 

Учасники зібрання поклали квіти до пам'ятного знаку загиблим українцям Закерзоння.

 
 
 

Звертаючись до присутніх, Григорій Пустовіт зазначив: “На цьому місці ми відчуваємо, як б’ється серце Холмщини. Кожна назва села, яке було знищене, нагадує про ті випробування, які ставила перед нами історія. Жертвами цих випробувань стали тисячі українців. Пам’ятні знаки нам потрібні не лише для вшанування наших дідів, прадідів, які поклали свої життя на вівтар сьогоднішньої української незалежності, а й для того, аби зрозуміти: чому так сталося? Напевно, тому, що ми завжди були вразливі. Відсутність сильної, професійної армії призвела до того, що російські окупанти знову зазіхають на нашу землю. Прийшов час покласти цьому край. Українці з давніх-давен вміли захищати свою землю, свої традиції. Тож наше головне завдання - пам’ятати про тих, хто змушений був покинути рідні домівки, хто пройшов через страждання та біль від розлуки із Батьківщиною, і зробити усе можливе, щоб ця трагічна сторінка нашої історії більше ніколи не повторилася”, - наголосив Григорій Пустовіт.

 
 

Потім біля пам’ятника лунали свідчення очевидців трагедії, які пережили примусове виселення зі своїх земель. За словами голови товариства «Холмщина» Миколи Онуфрійчука, у ці дні виповнюється 75 років від початку масового знищення українських населених пунктів на теренах історичної Холмщини. Він розповів чимало вражаючих фактів про ті жахливі дні у житті мирного населення навесні 1944 року.

 
 

Під час Віча скорботи загиблих українців вшанував своїм співом хор «Дзвони Холмщини», нащадки депортованих прочитали вірші.

 
 
 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі