Історія шоколадних батончиків. Форест Марс – американський Віллі Вонка

Джерело: Артефакт

Стоячи в черзі в касах українських супермаркетів, доводиться бачити обов’язковий стенд з пакованими солодощами. Батончики, цукерки, жуйка наявні в класичному різноманітті: снікерс, марс, твікс, M&M`s, список продовжуеться. За цим різноманіттям легко не звернути увагу на те, що всі вони вироблені однією американською корпорацією – Mars, Inc. На данний момент це один з найбільших в світі продуктових концернів, і, що важливо з історичної точки зору, йому вже більше 100 років.

 

Френк Марс – засновник компанії і батько Фореста народився на півночі США в 1883 році. З дитинства Френк хворів поліомієлітом, що зробило нормальну освіту фактично неможливою. Дитинство Френк провів з матір’ю на кухні, допомагаючи готувати в тому числі солодощі. Саме продаж саморобних цукеров і ліг в основу його першого бізнесу. Датою заснування компанії вважається 1911 рік, хоча перша фабрика була відкрита пізніше і швидко прогоріла. Друга, вже сконцентрована на виробництві шоколадних батончиків почала роботу в 1920 році.

Френк Марс

Компанія по-справжньому стала на ноги, коли в 1923 році Френк в розмові з сином Форестом, якому на той момент було 19 років, прийшли до ідеї батончика Milky Way.

Форест Марс в 1969р.

Прибутки від продажів дозволили сім’ї збудувати ледь не найбільшу в США на той момент садибу, названу “Milky Way Farm”. На “фермі” Френк Марс зайнявся своїм новим хоббі – вирощування спортивних коней. На честь улюбленого коня сім’ї було названо наступний успішний батончик компанії – Снікерс. На прилавки він потрапив вперше в 1930 році.

 

Тим часом між сином і батьком все більше розгоралися суперечки щодо політики компанії. Френк хотів лишати бізнес в США, Форест розширити його закордон. Врешті в 1932 році Форест поїхав засновувати власну справу в Британії. Почав він створивши батончик, скромно названим ім’ям сім’ї – марс.

Наступним кроком Фореста був вихід на ринок їжі для собак, а з 1939 він вийшов на ринок їжі для котів з брендом KITEKAT. Смерть батька кількома роками раніше дозволила об’єднати обидва бізнеси і розгорнути виробництва на повну потужність.

 

В 1941 році на потребу армії Сполучених Штатів Форест почав виробництво M&Ms. Скоринка дозволяла цукерці не танути в руках навіть в тропічних умовах тихоокеанського фронту. Спершу випускався в характерних трубках і лише з 1945 року, коли здобув популярність у цивільних, від трубок довелося відмовитися. Буква “М” на кожній цукерці почала штампуватися лише з 1950 року.

 

 

Після Війни Марс зацікавився бізнесом торгових автоматів. В той же час на британський ринок в 1958 році вийшов “Whiskas”. 60-70 роки пройшл під знаком розширення виробництва, в тому числі створення однієї з найбільших у світі шоколадних фабрик у Вегхелі, Голандія. 1967 рік став роком запуску у виробництво Twix, відомої в Европі до 1991 як Raider.

З тієї ж причини, з якої M&M’s став корисним армії в роки Другої світової, в 1981 він став корисним для НАСА, ставши першою цукеркою, яка потрапила в космос в складі раціону екіпажу шатлів. В цьому ж році почався випуск Skittles. Ще одним досягненням 80-х стала масштабна підтримка Олімпійських ігор, що забезпечило брендам компанії величезну світову рекламу.

 

З розпадом СРСР в 1991 році Mars, Inc. притягнули на територію новоствореного СНД 23 тонни солодощів, залишившись на цьому ринку і понині. 1995р. компанією було створено бренд собачої їжі Pedigree. Через чотири роки, в 1999 з життя пішов сам Форест, що не завадило гігантській корпорації продовжувати роботу. В 2008 році Марс купили американського титана індустрії жувальної гуми “William Wrigley Jr. Company”, теж корпорації з сторічною історією, найбільш відомою в нас за брендом Orbit.

 

На данний момент корпорація концентрує зусилля на веденні відповідального бізнесу, запускаючи різноманітні ініціативи пов’язані з захистом екології, збільшення якості продуктів та покращення якості життя поставників сировини. Стверджується, що діяльність компанії спрямована написаними в 1983 році “5 принципами”: Якістю, Відповідальністю, Взаємністю, Ефективністю, Свободою.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі