Про Лаврів та його останніх власників, або зв’язок Волині й Італії

Про Лаврів та його останніх власників, або зв’язок Волині й Італії Фото: колаж Наталки Курсик

У ХІХ та на початку ХХ століття поблизу Луцька, у селі Лаврів Луцького району, існував величний палац князівської родини Любомирських. Він був зведений у 1810 році. Навколо палацу був сад і парк, поряд протікала річка Стир. До нашого часу збереглось кілька світлини і спогади очевидців. Відомо, що палац у Лаврові був знищений в 1944 році.

Досить цікавою є інформація про останнього власника палацу, яким був Ян Гавронський. Людина, дуже відома в Європі.

Свого часу власниця маєтку в Лаврові Марія Браницька Любомирська подарувала його своєму племіннику Збігнєву Гавронському, бо не мала дітей і прямих нащадків.

А Збігнєв Гавронський перезаповів маєток своєму племіннику Яну. Родинна історія Яна Гавронського є не менш цікавою ніж, до прикладу, історія Радзивіллів із Олики. До речі, ці дві родини тісно товаришували. Дружиною Яна стала відома італійка, але про це нижче.

З біографії Яна дізнаємося, що народився він 25 січня 1892 року у Варшаві в родині Станіслава Гавронського та Хелени Любомирської. Перші роки свого життя Ян провів у садибі Гавронських в місті Шиклах, що в Литві, де дізнався про типові традиції та звичаї своєї родини: полювання, катання на конях і бенкети, все це було йому відоме з дитинства.

З раннього віку Гавронський вивчав хороші манери, здатність вести дискусії, які в пізніші роки були корисними для нього в дипломатії.

Хлопець здобував вищу освіту в Оксфордському університеті, там він вивчав іноземні мови. Потім продовжив навчання в Ягеллонському університеті в місті Кракові, де вчив класичну культуру, історію та польську літературу.

З молодого віку Ян працював у дипломатичних службах таких країн, як Швейцарія, Німеччина, Голландія, Туреччина, Австрія.

 

 Ян Гавронський, по центру. histmag.org

 

З 1929 до 1932 року був радником польського посла в Анкарі. Там він виконував секретну місію під кодовою назвою «Равський». Його завданням було переправити нелегально через радянський кордон до Криму агітаційні матеріали, які могли б допомогти порозумітись українцям та татарам.

Потім у Гавронського була висока посада в Міністерстві закордонних справ Другої Речі Посполитої, куди він був переведений із Анкари.

З 1934 до 1938 року він виконував функції посла Польщі у Відні. Після Другої світової війни переїхав жити до Італії. Там прославився як письменник, який публікував різні спогади про свої подорожі. Помер Ян Гавронський 26 січня 1983 року у Римі.

Особливої уваги заслуговує постать дружини Яна Гавронського, якою  була відома італійка Луціана Фраззаті. Вона народилась 18 серпня 1902 року в Італії. Донька Альфредо Фраззаті, який був власником однієї з найвідоміших і найпопулярніших щоденних газет Італії La Stampa. Вважалася ліберальною газетою, яка захищала демократію. Часопис відмовився від підтримки фашистів.  

 

 Шлюбне фото Яна Гавронського та Луціани Фраззаті, 1925 р. polskieradio.pl

Луціана Фраззаті. marinavalensise.com

Родина Яна Гавронського та Луціани Фраззаті. На фото присутні їх діти Джованна, Неля, Ясь, Марія, Ванда, Альф та гувернантка Марія Натканська. 1942 р., Ватикан. wyborcza.pl

Родина Яна Гавронського та Луціани Фраззаті. На фото присутні їх діти Джованна, Неля, Ясь, Марія, Ванда, Альф

 

Ян та Луціана познайомились в 1921 році в Берліні, а одружились у 1925 році. В подружжя було шестеро дітей: Джованна, Неля, Ясь, Марія, Ванда, Альф.

Відомо, що родина не проживала постійно у Лаврові, палац на Волині був основною резиденцій Яна Гавронського.

Проте більшість свого часу він проживав там, де виконував дипломатичні функції. Коли родина Гавронських приїздила на Волинь, то тісно спілкувалась із Радзивіллами в Олиці. Навіть вдалось розшукати світлини із одних таких гостин, які датуються 1938 роком.

 

Під час Другої світової війни Луціана Фразаті врятувала багато польської інтелігенції від рук фашистів, зокрема, краківських професорів, яких змогла вивезти до Італії. В 1993 році польський президент Лех Валенса навіть відзначив діяльність Луціани в спасінні поляків у роки війни та нагородив її Зіркою за діяльність в роки Другої світової війни. Померла Луціана Фразаті 10 жовтня 2007 року в місцевості Полонне в Італії.

Один із дітей Яна та Луціани Гавронських, а саме Ясь став відомим європейським депутатом Європарламенту, в якому перебував у 2004-2009 роках.

Про перебування в лаврівському родинному  маєтку згадує також донька Яна Гавронського Ванда, яка народилась у 1927 році. В її спогадах є інформація про проживання в Лаврові перед початком Другої світової війни.

 

П’єр Фраззатті, святий італійської церкви, брат Луціани Фраззаті, polskieradio.pl

Папа Римський Іоан Павло ІІ та Луціана Гавронська Фраззаті, tonyassante.com

 Ванда Гавронська, донька Яна Гавронського

 

Цікавим фактом є те, що рідний брат Луціани Фраззаті П’єр в Італії вважається «блаженним Римо-Католицької Церкви», тобто місцевим святим. Свого часу він брав активну діяльність в політичному житті італійського суспільства. Є сьогодні покровителем молоді, студентів і членів руху «Католицька дія». Під час італійського фашизму виступав проти влади, активно сповідуючи свої антифашистські погляди.

У 1921 році запропонував на національному конгресі Федерації університетської католицької молоді створити організацію, яка б виступила проти фашистської влади. П'єр своєю політичною діяльністю вніс в життя Католицької Церкви розуміння того, що необхідно керуватися вірою в усіх сферах людської діяльності без всяких обмежень, в тому числі в політичній і партійного життя суспільства. Помер у віці 24 років від поліомієліту, заразившись, доглядаючи за хворим жебраком. День пам'яті блаженного П'єра Джорджо Фраззаті відзначається 4 липня.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі