530 років тому останню королеву Кіпру змусили зректися престолу

Джерело: Gazeta.ua

Остання королева Кіпру Катерина Корнаро 14 березня 1489-го зреклася свого королівства на користь Венеції. Держава хрестоносців, створена під час Третього Хрестового походу - припинила своє існування.

Найвищого розквіту Королівство Кіпр досягло у XIV столітті. У 1468 році король Жак II де Лузіньян заочно одружився із 14-літньою Катериною Корнаро, дочкою знатного венеціанського патриція. Венеціанська республіка отримала торговельні преференції і право володіння островом після смерті Катерини і Жака та відсутності у них спільних дітей. Це зміцнило позиції республіки на Кіпрі, на який також претендували Генуя і Османська імперія.

У листопаді 1472 року Катерина Корнаро прибула до Фамагусти, де відбулось весілля і її коронація як королеви Кіпру. 6 липня 1473 року, за чотири дні до народженння сина, 34-літній Жак II Бастард несподівано помер. Катерина Корнаро народила сина і формально правила Кіпром спочатку як регент при малолітньому Жаку III. А коли той помер немовлям - як королева під постійним захистом Венеціанської республіки.

Потім Венеція домоглась від Катерини зречення престолу Кіпру. 14 травня 1489 року одягнута у все чорне вона прибула до Венеції. Наступного дня корону Кіпру передали Венеції. Катерина оселилася в Азоло, де і жила до своєї смерті в 1510 році.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі