Уряд видав постанову про обов'язкове вивчення російської мови в школах

Джерело: Gazeta.ua

Активну русифікацію українських шкіл розпочали 13 березня 1938-го. Тоді уряд видав постанову про обов'язкове вивчення російської мови.

"Практика насадження національних шкіл завдала величезної шкоди справі правильного виховання й навчання", - прокоментувало документ керівництво комуністичної партії.

Розпочату тоді русифікацію продовжили по завершенні Другої світової війни 1939-1945-х - видали Постанову "Про запровадження нового українського правопису". Він мав бути наближений до російського. Послідовно проводилася лінія на посилення уваги до російської мови, зміцнення її позицій у суспільстві.

"На вищих стадіях комуністичного суспільства невідворотним є зникнення національних відмінностей та злиття націй. Майбутнє злиття націй призведе до виникнення єдиної мови для всіх народів", - писав журнал "Комуніст" і мав на увазі російську мову.

Вона стала основною мовою діловодства. У 1989 році прийняли постанову ЦК КПРС, яка "законодавчо закріпила російську мову як загальнодержавну".

1990-го Верховна Рада СРСР прийняла Закону про мови народів СРСР, де російській мові був наданий статус офіційної в усіх республіках.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі