Як конкістадори дарували ацтекам намисто і навертали у віру, аби захопити скарби

Джерело: Gazeta.ua

Іспанські конкістадори на чолі з Фернандо Кортесом причалили 13 березня 1519 року на узбережжя Мексики. Цю дати вважають початком завоювання Мексики та занепаду Ацтекської імперії.

Іспанський губернатор острова Куби Дієго Веласкес де Куельяр доручає дворянину Фернандо Кортесу завоювати на материку індіанські території, за чутками, багаті золотом. Офіційно похід називають християнським – ніби-то хочуть навернути індіанців у католицьку віру. Учасників загарбницьких походів називають конкістадорами. Вони вирушали до Америки після її відкриття, щоб загарбати ці землі і поневолити місцеве населення.

Кортес споряджає 11 кораблів та 600 матросів і солдат. З собою бере коней, собак великих порід, обладунки, гармати та мушкети. Флотилія обгинає півострів Юкатан і входить в гирло річки Ріо-Табаско. Іспанці без особливих зусиль захоплюють місто Табаско. Від місцевих індіанців Кортес дізнається про казково багату Ацтекську імперію, яка находиться всередині материка.

Правитель ацтеків Монтесума білошкірих іспанців сприймає за богів. Ацтеків вражають гармати, обладунки, нечутливі до стріл, собаки і коні іспанців. 
Монтесума надсилає Кортесу багаті подарунки - золоті коштовності витонченої роботи, тюки тонкої матерії, прикрашені пташиними перами, срібло і наїдки. Кортес обдаровує своїх гостей розфарбованими скельцями і намистом, починає наполягати на переході у католицьку віру та просить вождя дозволу зайти в місто. Хитрощами бере правителя ацтеків Монтесуму в полон. Жорстокість конкістадорів викликає повстання жителів міста. За наказом Кортеса, Монтесума намагався заспокоїти підданих. Ацтеків обурює зрада правителя. Натовп на смерть забив вождя камінням і стрілами.

Кортес з цього часу самовільно розпоряджається у всій країні. Захоплені ацтекських скарби Кортес відправив до Іспанії. Мексика була підкорена за три роки. Переможці захопили всі скарби ацтеків, а жителів закріпачили. В боях, через голод і епідемії загинуло понад 300 000 ацтеків.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі