778 років тому Батий спалив Ужгород та Мукачево

Джерело: Gazeta.ua

Монгольські війська на чолі з ханом Субедеєм 12 березня 1241 року штурмом оволоділи укріпленим Верецьким перевалом в Карпатах.

Вирішальний похід монголів на Захід розпочався 1240 року. Армія хана Батия захопила руські князівства, завоювала Польщу та Угорщину й досягла Адріатики. 6 грудня 1240 року після тривалої облоги орда взяла штурмом Київ. Монгольське військо пішло на Галич і Карпати

Татари, перейшовши Карпати, на своєму шляху руйнували та знищували все ще їм траплялося. Завойовники хана Батия просуваючись через Верецький перевал, напали на село Нижні Ворота (Воловецький район), яке дуже пограбували і спустошили. Більшість дворів було спалено ордою. У селі збереглося лише кілька родин. Також було вщент знищене і село Поляна (Свалявський район), як і багато інших сіл, що знаходились на шляху просування татар, воно було спалене. Зазнали спустешення і Ужгород та Мукачево.

Монголи намагались продертись через гори. Але галичани чинили запеклий опір. Саме перед Карпатами частина війська, перш ніж продовжити свій похід на захід, розділилася на дві групи. Частина на чолі з Байдаром і Орду виступила на завоювання Польщі, Сілезії і Моравії. Основні ж сили - до 70 тис чоловік Батия без перешкод здолали карпатські перевали та вже на території Угорщини об'єднався з іншою частиною орди. Навесні 1242 року хан Батий, дізнавшись про смерть у Монголії великого хана Уґедея, повертає своє військо.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі