На Львівщині презентували єдиний в Україні Меч Вікінга

Джерело: Гал інфо

Сьогодні на Львівщині презентували Меч Вікінга – унікальну реліквію Х сторіччя, єдиний в Україні. Вже завтра, 12 березня, кожен охочий зможе побачити його в Історико-краєзнавчому музеї у м. Винники.

 

Середньовічну зброю відкопали на Львівщині чорні археологи, його незаконно вивезли за кордон контрабандисти. Однак у 2016 році на кордоні Росії та Естонії зловмисників затримали естонські митники і вилучили знахідку. На реліквію претендувала Росія, однак Естонія повернула його Україні. Міський голова Винник Володимир Квурт розповів, що рік меч слугував доказом у кримінальному провадженні, опісля його реставрували півтора року. 

За експонування Меча Вікінга у себе змагалось п’ять музеїв країни, однак рішенням комісії при Міністерстві культури його передали саме у Винники.

«Чому саме Винники? Насамперед тому, що винниківський музей прагнув цього більше за інших, більше, ніж Національний музей, більше ніж Історичний музей Львова. Тому що у Винниках відбувається міжнародна конференція, яка визнана кращою у Європі з питань археології. Музей за останній рік організував вісім археологічних експедицій. Тому отримання цього артефакту є заслугою музею і всього колективу. Ним би пишався Лувр, але він – у нас», - розповів міський голова Винник Володимир Квурт.

За словами реставратора Національного реставраційно-дослідного центру Віктора Голуба, меч міг належати поважному воїну, який увійшов в історію. Зброя виготовлена технікою черні, мала срібні елементи та позолочені хрести в оздобленні. Меч ще у свій час був цінним, його передавали з рук у руки як реліквію.

«В процесі реставрації відкрилося скандинавське плетіння, виконане в техніці черні. У двох рівних хрестах були елементи золота. Прямі хрести були символом сонця з давніх-давен. У хрестах були отвори, і вони були оперезані ланцюжками, які є символом влади. Припускаю думку, що цей меч належав комусь, хто увійшов в історію», - сказав Віктор Голуб.

На виставці археологічних артефактів «Врятовані скарби України» окрім Меча Вікінга будуть представлені також знахідки трипільського посуду, металообробна майстерня раннього періоду, рідкісні для нашої території провінційно-римські імпорти кінця І – середини ІІ ст. н.е., цінні для Європи бронзові казани з могильника римського часу Карів-І.

Раніше Меч Вікінга перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів та міністр культури Євген Нищук передали КЗЛОР «Історико-краєзнавчий музей» у Національному заповіднику «Софія Київська».


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі