На Волині відзначають 100-річчя від дня народження Олександра Корецького

Джерело: День

Сесія Горохівської районної ради прийняла рішення оголосити 2019 рік у районі роком іконописця Олександра Корецького. На Волині є храми, розписані ним, зокрема у рідній Скобелці, є храми, розписані його учнями. Один з таких бачила у селі Хорів Локачинського району. Олександр Корецький за життя був удостоєний обласної премії імені Йова Кондзелевича. Навчався в іконописній школі Почаївської Лаври. Опісля поплатився чотирнадцятьма місяцями в застінках НКВД, отримав десять років таборів у Мордовії, бо намалював портрет свого двоюрідного брата повстанця Орленка (Федора Янюка зі Скобелки).

Задовго до відкриття музею «Козацькі могили» в селі Пляшева Рівненської області реставрував в Георгіївській церкві роботи відомого українського живописця Їжакевича. Малював портрети та інші полотна. Відомі його роботи  — «Шевченко над Дніпром», «Щасливе дитинство», «Бій під Милятином», «Розстріляна молодість», «Дитинство Шевченка» і «Нагорна проповідь».

Фото з сайту: volart.com.ua

«Олександр Корецький – видатний волинський іконописець. Він розписував козацьку церкву у Берестечку, Почаївську лавру, Володимирський собор в Києві і багато інших храмів по всій Україні. З дитинства я багато про нього чула від свого діда (Корецький був  чоловіком дідової сестри), від мами — про особливий дух в родині, дух інтелігентності і справжнього українства, де переплітався живопис, українська пісня та поезія Шевченка; про його не тільки майстерність як живописця, а й про рідкісний тембр бас-профундо. А я ж, будучи малою, себе відчувала особливою, бо ж в нашій родині є такі ІМЕНА! В бабусі на стіні висить невелика фотокопія ікони, яку писав Олександр Іванович для Почаївської лаври, як найцінніша реліквія. Його талант і натхнення не розчинились, а залишились у великій іконописній спадщині, а ще у талановитій доньці та внуках. На Горохівщині 2019 рік оголосили роком художника-іконописця Олександра Корецького. Це видатний волинянин, про якого нам потрібно знати і пам'ятати», – ці проникливі слова написала Катерина Теліпська-Мойсіюк, начальник управління туризму та промоції міста Луцької міської ради.

Так історія краю, його талановитих людей стає ближчою через долі й історії окремих родин.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Наталія Малімон

Коментарі