Сюрреалізм на практиці: 7 модних ідей Сальвадора Далі та Ельзи Скіапареллі

Сюрреалізм на практиці: 7 модних ідей Сальвадора Далі та Ельзи Скіапареллі
  1. Новина відноситься до:

Париж 1930-х років був епіцентром авангардного мистецтва. Не дивно, що саме там зустрілися італійська кутюр'є Ельза Скіапареллі й іспанський сюрреаліст Сальвадор Далі. Їхня співпраця стала першим прикладом колаборації художників і дизайнерів, без яких сьогодні важко уявити модну індустрію.

Скіапареллі, як і її друзі-сюрреалісти, вважала, що у мистецтва і моди одна мета - збагатити і поглибити розуміння світу, який нас оточує. Ельза співпрацювала з Рене Магріт, Мерет Оппенгейм, Жаном Кокто, Альберто Джакометті і безліччю інших художників, які не входили до вузького кола сюрреалістів. Однак найцікавіші роботи, на зразок сукні з омаром або брошки у вигляді ока, вона робила разом з Сальвадором Далі. .

Газетний прінт

Сальвадор Далі почав співпрацювати з Ельзою Скіапареллі в 1935 році. Першою спільною роботою став прінт з газетою: художник запропонував Ельзі вирізати статті із згадкою її імені і помістити їх на шовкову хустку. У 2000 році цю ідею інтерпретував Джон Гальяно в кутюрній колекції Dior, а на екрані її увічнила Сара Джессіка Паркер, з'явившись у сукні з прінтом в серіалі "Секс у великому місті".

 

Жакет з висувними ящиками

У 1936 році Далі пише картину "Антропоморфний кабінет", на якій жіноче тіло зображено у вигляді комода. За її мотивами, він створює сюрреалістичну колекцію костюмів і пальто для Schiaparelli, де замість кишень на одязі з'являються висувні ящики з пластиковими ручками.

Плаття з омаром

У 1937 році Скіапареллі попросила художника створити сукню для Уолліс Сімпсон, герцогині Віндзорської. Заради одруження з двічі розлученою актрисою британський король Едуард VIII зрікся престолу. Далі вирішив зробити плаття символічним: він намалював омара, якого вважав найбільш "сексуальною" твариною через його м'ясо з натуральним ефектом афродізіака. На зйомках Сесіла Бітона, який фотографував Уолліс в платті, художник запропонував видавити майонез - для більшої реалістичності. Герцогині ідея не сподобалася.

 

Капелюшок у вигляді жіночої туфельки

На створення капелюха Скіапареллі надихнула фотографія Далі з жіночою туфелькою на голові, зроблена його дружиною Галою в 1933 році. У своїй біографії Ельза жартувала, що тільки світська левиця Дейзі Феллоуз, "найбільш обговорювана з добре одягнених жінок, вище слово елегантності в той час, мала сміливість носити її". Разом з Далі вона також випустила колекцію капелюшків у вигляді біфштекса, телескопа, телефону і руки.

 

Сюрреалістичні аксесуари

Художник створив пудреницю у вигляді телефонного набору, рукавички з нафарбованими нігтями, брошки у вигляді очей і різних частин тіла, а також кілька флакончиків парфумів. Надихнувшись формою губ голлівудської актриси Мей Уест, постійної клієнтки модного будинку, Далі створив диван для ательє Schiaparelli на Вандомскому майдані.

Плаття-скелет

У 1938 році Скіапареллі представила плаття "Скелетон", надихнувшись малюнком Далі із зображенням жіночого скелета. У вузькі сукні з чорної віскози вона вшила підкладки, що нагадують ребра. Було створено лише в одному екземплярі, - навряд чи плаття з кістками було тим, що хотіли носити жінки 30-х років, - але це не завадило йому через десятиліття стати натхненням для багатьох дизайнерів, включаючи Олександра Макквіна.

 

 

Рване плаття

Як і плаття-скелет, "рвані плаття" 1938 року віщували жахи Другої Світової війни, з початком якої закінчується співпраця двох геніїв сюрреалізму. Далі виїхав до США, а Скіапареллі продовжувала створювати уніформу для Армії порятунку і кутюрні костюми для бомбосховищ, разом з тим допомагаючи збирати кошти на ліки.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі