Цікаві факти про п'ять відомих картин

Джерело: UA Modna

Сьогодні поговоримо трохи про мистецтво. А саме розповімо вам вражаючі факти про найвідоміші картини світу, які зацікавлять навіть байдужих до мистецтва.

1. Коник, який бачив Ван Ґоґа

Факти про відомі картини 1/1

У 2017 році дослідники з Музею мистецтв Нельсона-Аткінса в США виявили на картині Вінсента Ван Ґоґа «Оливкові дерева» засохлого коника. Картина була написана в 1889 році, це означає, що коник пробув там понад 120 років і бачив легендарного живописця.

Швидше за все, комаха застрягла у фарбі, вже будучи мертвим. Його рештки були покриті зеленим і коричневим кольорами.

2. Кіт, який врятував немовля

Факти про відомі картини 1/1

У 1421 році Нідерланди спіткала страшна повінь. Затопленими виявилися 72 села, 100 тис. людей потонули.

Ця подія через 4 століття лягла в основу картини Ловренса Альма-Тадеми «Повінь в Бісбосі в 1421 році».

Художник зобразив сюжет місцевої легенди. Відповідно до неї, після катастрофи жителі, які вижили, виявили на невеликому клаптику суші ліжечко. Його прибило до берега. У ньому, немов божевільний, з краю на край стрибав кіт. Жителі вирішили врятувати збожеволілу тварину. Але яким же було їхнє здивування, коли в ліжку вони побачили спокійне немовля, що спало. Кіт, що стрибав туди-сюди, підтримував рівновагу ліжка, щоб вода не змогла дістатися до нього.

3. Айвазовський і море

Факти про відомі картини 1/1

Коли ми говоримо «Айвазовський», то уявляємо море. Коли бачимо на картині хвилі, вітрильник або прибій, вигукуємо: «Ніби Айвазовський!» Але насправді художник талановито писав не тільки морські пейзажі. Він створював автопортрети, в тому числі і в графічному стилі, петербурзькі пейзажі, роботи на біблійні теми.

Коли його морські картини гриміли по всьому світу, Айвазовський багато подорожував. Особливо його уяву вразив Константинополь, і художник написав кілька видів цього міста, наприклад, «Кав'ярню у мечеті Ортакей».

В інший час Айвазовського полонили українські пейзажі, простір і природа. Тоді він створив досить відому картину «Вітряки в українському степу...», а також кілька інших жанрових українських сценок.

Крім того, в його творчому списку окреме місце займають східні пейзажі, а також вірменські сюжети.

4. Добро і зло (Нерівний шлюб)

Факти про відомі картини 1/1

Якщо розділити картину Василя Пукирьова «Нерівний шлюб» по діагоналі на дві частини (від верхнього правого кута до нижнього лівого), то в правій половині виявляться наречена і двоє її друзів. А зліва розташовані запрошені гості з боку нареченого: художник навмисне зобразив їхні особистості неприємними. У такий спосіб полотно ділиться на дві смислові частини, які уособлюють добро і зло.

5. Одна картина, два художники

Факти про відомі картини 1/1

Автором картини «Ранок в сосновому лісі» часто вказують Івана Шишкіна. Але насправді Шишкін на цій картині намалював тільки ліс. А симпатичні ведмеді, знайомі кожному ласуни по обгортці цукерок, належать перу Костянтина Савицького. Художник виконав їх за ескізами Шишкіна. Однак колекціонер Павло Третьяков стер його ім'я, адже, на його думку, в картині, «починаючи від задуму і закінчуючи виконанням, все говорить про манеру живопису, про творчий метод, що властиві саме Шишкіну».


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі